Kalbėdama apie Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) metu pasiektus susitarimus, B. Vėsaitė pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausias 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos elektrinės saugumas.

Seimo narė sakė: „Kadangi vyraujantys Vakarų vėjai, tai mes surinkome turbūt, na, dešimties delegacijų atstovų parašus ir tikimės, kad biuras patvirtins. Manome, kad tai yra labai svarbu. Aš netikiu, jeigu iš tikrųjų mes atsijungtume nuo Astravo, tai galiu pasakyti, kad ekspertų teigimu, Astravo elektrinė užtikrintų tik 40 proc. Baltarusijos elektros energijos poveikio. Taip kad tikėtis, kad ji dar kažkur tai tekės toliau. Juo labiau, kad suomiai nėra pasiryžę statyti jungiklių, tai kadangi mes esame jungtiniame žiede, nemanau, kad atsijungimas duotų kokių nors realių rezultatų“.

Šiek tiek geriau suprasti apie tai, ką kalbėjo B. Vėsaitė galima balandžio 20 dieną išplatintame pranešime žiniasklaidai, kuriame rašoma, kad ETPA plenarinės sesijos Strasbūre metu Seimo delegacijos ETPA pirmininkės B. Vėsaitės ir kitų delegacijos narių iniciatyva buvo užregistruotas pasiūlymas rezoliucijai, kuriame keliamas susirūpinimas dėl Baltarusijoje, Astrave, statomos atominės jėgainės saugumo reikalavimų pažeidimų.

Dokumentą pasirašė Baltijos valstybių, Austrijos, Švedijos, Gruzijos, Moldovos, Suomijos, Vokietijos, Ukrainos, Lenkijos ir kitų valstybių parlamentarai.

„Dokumente teigiama, kad nepaisydama įrodytų Espoo (Jungtinių Tautų 1991 metų Konvencija dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste) ir Orhuso (Konvencija dėl teisės gauti informaciją, visuomenės dalyvavimo priimant sprendimus ir teisės kreiptis į teismus aplinkosaugos klausimais) konvencijų principų pažeidimų, Baltarusija sparčiai tęsia atominės elektrinės statymo darbus, kuriuos atlieka Rusijos korporacija „Rosatom“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad statybos vykdomos pažeidžiant tarptautinius saugumo ir poveikio aplinkai standartus bei negerbiant atvirumo principų, nederinant proceso su kaimyninėmis valstybėmis.

Objekto vieta pasirinkta net nepradėjus tarptautinio poveikio aplinkai įvertinimo atsižvelgiant į Espoo konvenciją, o Tarptautinės atominės energetikos agentūros saugumo reikalavimai ignoruojami. Susirūpinimą kelia ir tai, kad Baltarusija neatliko ir ES reikalaujamų saugumo bandymų „angl. stress-tests“, nors privalėjo tai padaryti pagal 2011 metais pasirašytą susitarimą su Europos Komisija.

Parlamentarai pabrėžia, kad pasipiktinimą kelia viešumoje skleidžiama melaginga Baltarusijos informacija, kad tarptautinės organizacijos ir kitos šalys pritaria atominės projektui. Ji aktyviai siekia politinio palaikymo, visiškai nekreipdama dėmesio į techninius ir teisinius atominės statymo principus.

Atsižvelgiant į visa tai, dokumento iniciatoriai kviečia Asamblėją parengti pranešimą ir priimti rezoliuciją, reikalaujančią, kad statydama atominę jėgainę Baltarusija laikytųsi tarptautinių atominio saugumo principų ir aplinkosaugos reikalavimų.

Pasiūlymas rezoliucijai bus svarstomas ETPA Biuro posėdyje, kur bus priimtas sprendimas dėl tolesnės dokumento eigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (809)