Niujorko biržoje žaliavinės naftos spalio mėnesio ateities sandorių kainos siekė 45,79 JAV dolerio už barelį. Londono ICE biržoje spalio mėnesio „Brent" markės naftos kaina siekė 49,29 JAV dolerio už barelį.

Rinkose buvo atidžiai stebima penktadienį paskelbta JAV darbo rinkos statistika, įvairiai veikianti prekybą.

„Stipri JAV užimtumo statistika ir sukėlė investuotojų nerimą dėl galimybės, kad JAV federalinis atsargų bankas jau greitai patvirtins pirmąjį bazinių palūkanų normų lygio didinimą - jeigu ne rugsėjį, tai tikrai iki šių metų pabaigos", - teigiama įmonės „Capital Economics" ataskaitoje.

Dokumente teigiama, kad nors JAV palūkanų didinimas tikrai tampa mažesne grėsme žaliavų kainoms nei „sunkus nusileidimas" Kinijoje, tačiau visgi jis vertinamas optimistiškiau nei Kinijos ekonominės situacijos prognozės.

Anot bendrovės specialistų, „Brent" žaliavinės naftos kaina iki 2015 metų pabaigos atsigaus iki 55 JAV dolerių už barelį.

Pirmadienį Kinija sumažino savo praėjusių metų statistikos prognozes nuo 7,4 iki 7,3 proc. augimo.

Manoma, kad toks žingsnis sukels papildomo nerimo dėl situacijos antrojoje stambiausioje pasaulio ekonomikoje. Be to, po gana ilgos pertraukos duris vėl atvėrė Kinijos išvestinių finansinių priemonių rinkos, todėl ekspertai prekybą vertino gana atsargiai.

„Analizuodami tik žaliavinės naftos kainas, matome, kad šios stiprėja, o aktyvumas rinkose slopsta, - sako įmonės „Phillip Futures" analitikas Danielis Angas. - To ir tikėjomės, nes ir toliau manome, kad į rinką vėl įsiliesianti Irano nafta turėtų mažinti bet kokias prognozes dėl kainų kilimo".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)