„Buvo priimtas sprendimas, kad nuo ateinančių metų VIAP`as yra naikinamas Lietuvoje“, – po vyriausybės posėdžio ir pasitarimo informavo premjeras Algirdas Butkevičius.

Apie tai, kad VIAP kvotas 2016 m. planuojama panaikinti, dar vasarą pranešė Energetikos ministerija. Skaičiuota, kad dėl to kitais metais valstybė sutaupys 50 mln. eurų.

Šiais metais VIAP kvota Lietuvos elektrinei Elektrėnuose yra iki 1,1 mlrd. kWh, o termofikacinėms elektrinėms ir katilinėms Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje, Alytuje ir Pasvalyje – iš viso 600 mln. kWh.

Energetikos ministerijos pranešime spaudai nurodoma, kad iki šiol brangiai pagaminta elektra buvo reikalinga tiekimo saugumui užsitikrinti. Tačiau nuo kitų metų pradeda veikti elektros jungtys į Lenkiją ir Švediją, kurios garantuos vartotojams tiekimo saugumą. Be to, dėl jungčių mažės elektros kaina rinkoje. Galutiniams vartotojams kaina gali sumažėti iki 7 procentų.

„Jeigu sumažėjus elektros kainai rinkoje ir toliau gamintume brangesnę elektrą termofikacinėse jėgainėse, tai būtų vartotojų lėšų švaistymas. Nėra nė vienos priežasties, kodėl ūkininkas iš Radviliškio ar mokytoja iš Ignalinos turėtų remti neefektyviai veikiančią elektrinę Vilniuje ar Kaune“, - pranešime sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Jis pabrėžė, kad panaikinus elektros gamybos kvotas, bus taupomas viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetas, kurį suneša visi vartotojai. Po suplanuotų permainų vartotojai sutaupys apie 18 mln. eurų.

Pasak pranešimo, bendrovė „Litgrid“ pagal Europos elektros perdavimo sistemos operatorių tinklo (ENTSO-E) metodiką įvertino elektros galios poreikį. Remiantis šiuo vertinimu, nei Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (TE-3), nei Kauno termofikacijos elektrinė (KTE), nei Panevėžio kombinuoto ciklo termofikacinė elektrinė nėra būtinos Lietuvos elektros energetikos sistemos saugumui ir gamybos adekvatumui bei saugumui užtikrinti. Vietinę gamybą gali patikimai užtikrinti Lietuvos elektrinė Elektrėnuose.

TE-3 nėra būtina ir Vilniaus miestui apsirūpinti šiluma – ji gali būti pagaminta kituose įrenginiuose, kurie yra kur kas efektyvesni. Nustojus eksploatuoti Vilniaus TE-3, jos išlaikymo pastovieji kaštai - apie 11 mln. eurų per metus - nebūtų įtraukiami į šilumos kainą. KTE reikalinga Kauno miestą aprūpinti šiluma, tačiau ji už mažesnę kainą gali būti pagaminta ne KTE energetiniame bloke (kogeneraciniame įrenginyje, kuriame gaminama elektros ir šilumos energija), o dujiniuose vandens šildymo katiluose, gaminant tik šilumos energiją.

Termofikacinės elektrinės toliau galės veikti rinkos sąlygomis. Kita išeitis – jas konservuoti. Išlaidos tam nedarytų jokios jaučiamos įtakos šilumos kainai. Pavyzdžiui, Lietuvos elektrinės 5 ir 6 blokų konservavimas kainavo apie 70 tūkst. eurų. Tuo tarpu vien Vilniuje dėl kvotų panaikinimo bus sutaupyti 4-5 milijonai eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)