2014 metų sausį šios rūšies nafta kainavo 47,60 dolerio už barelį, o 2015 metų sausį – 13,50 dolerio už barelį. Dabar naftos perdirbimo įmonė „Flint Hills Resources LLC“ sutinka iš gavybos bendrovių paimti šios rūšies naftą tik tuomet, jeigu jai bus primokėta po 0,50 dolerio už barelį, rodo bendrovės kainoraštis.

„Flint Hills Resources“ atstovas į „Bloomberg“ prašymus pakomentuoti bendrovės politiką neatsiliepė.
Jungtinėse Valstijose naftos tiek daug ir ji taip atpigo, jog mažiausiai viena klientė sutinka imti prastos kokybės naftą tik su sąlyga, jeigu jai bus už tai primokėta, pabrėžia agentūra.

Neigiama kaina aiškinama būtent šios rūšies naftai skirtų naftotiekių pajėgumų stoka. Tačiau ši istorija taip pat pabrėžia, kokia rimta yra padėtis Jungtinių Valstijų naftos pramonėje, pažymi „Bloomberg“.

„Etaloninės naftos kainos Jungtinėse Valstijose per pastaruosius pusantrų metų smuko daugiau kaip 70 proc. Šiaurės Teksaso nafta vasario mėnesiui pirmadienį Niujorko biržoje krito iki 28,36 dolerio už barelį – tai pati žemiausia kaina nuo 2003 metų spalio paros prekybai“, - rašoma straipsnyje.

„North Dakota Sour“ yra labai prastos kokybės nafta, turinti daug sieros, pažymi agentūra. Nuo 2011 metų daug sieros turinčią naftą draudžiama transportuoti naftotiekiais, todėl ją tenka vežti traukiniais arba naftovežiais, o tai didina jos savikainą.

Be to, daug sieros turinti nafta apskritai yra pigesnė, nes jos perdirbimui reikia specialių įrengimų.

Tai ne pirmas atvejis, kai prastos kokybės kuro kaina smunka žemiau nulio, primena „Bloomberg“.

Praėjusiais metais Kanados naftos ir dujų gavybos centre Edmontone tris mėnesius propano dujos buvo pardavinėjamos už neigiamą kainą, t.y. pardavėjai primokėdavo pirkėjams už tai, kad jie šias dujas perka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)