Naftos bendrovės ir paslaugų teikėjai atleidžia darbuotojus ir karpo investicijas, siekdami sutaupyti lėšų.

Kaip BBC teigia R. Alanas, naftos pramonė "ties kracho riba".

Esant 60 dolerių už barelį kainoms, jokie nauji naftos projektai Šiaurės jūroje nebus pelningi, tvirtina jis.

"Beveik neįmanoma užsidirbti lėšų, esant tokioms naftos kainoms, - sakė R. Alanas, kuris ne tik eina "Brindex" pirmininko pareigas, bet ir vadovauja bendrovei "Premier Oil". - Krizė gili".

"Taip yra nutikę ir anksčiau, pramonė prisitaiko, tačiau prisitaikant atleidžiami žmonės, atsisakoma projektų, mažinamos, kur įmanoma, sąnaudos, ir visa tai skausmingai atsiliepia mūsų personalui, bendrovėms, visai šaliai, - teigia R. Alanas. - Priartėjome prie kracho ribos. Bus atsisakoma naujų investicijų, daugumoje bendrovių jau dabar atleidžiami darbuotojai, tokia tendencija išliks ir artimiausiomis savaitėmis. Visi karpo 2015 metų biudžetą".

JAV įsikūrusi naftos milžinė "ConocoPhillips" Jungtinėje Karalystėje naikina 230 iš 1650 darbo vietų,

Šį mėnesį, reaguodama į krintančias naftos kainas, ji paskelbė 20 proc. mažinanti savo kapitalo išlaidų biudžetą.

Kitos stambaus kapitalo bendrovės greičiausiai taip pat karpys savo gręžimo ir žvalgybos darbų finansinius biudžetus. "Goldman Sachs" prognozėmis, joms, ko gero, teks sumažinti kapitalo išlaidas 30 proc. norint atgaivinti savo pelningumą dabartinėmis kainomis.

Pramonėje dirbantys paslaugų teikėjai taip pat pajuto pingančios naftos padarinius. Teksaso valstijoje įsikūrusi naftos telkinių aptarnavimo bendrovė "Schlumberger" gruodį sumažino savo geologinių tyrimų laivų flotilę Jungtinėje Karalystėje , taip patyrusi 800 mln. dolerių nuostolių ir praradusi nemažai darbo vietų. Aberdyne įsikūrusi "Wood Group" paskelbė įšaldanti atlyginimus darbuotojams.

Jungtinėje Karalystėje naftos ir dujų gamyba smunka nuo 1999 metų - nors smukimo tempai 2013 m. sulėtėjo, būtent praėjusiais metais buvo užfiksuotos didžiausios investicijų apimtys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)