Naftos barelio kaina kuriam laikui buvo pasiekusi 50 JAV dolerių ribą, tačiau neilgai trukus ir vėl nukrito.

Niujorko biržoje žaliavinės naftos ateities sandorių kaina rugsėjui padidėjo 0,6 proc. iki 47,08 JAV dolerių už barelį. Londono ateities sandorių biržoje „Brent“ rūšies naftos barelio kaina išaugo 0,1 proc. iki 49,92 JAV dolerių.

Naftos kainos padidėjo JAV energetikos informacijos administracijai paskelbus, kad praėjusią savaitę šalies žaliavinės naftos atsargos sumažėjo 2,7 mln. barelių, o kuro – 2,2 mln. barelių.

„Pasaulio rinkose fiksuojant naftos perteklių, bet koks atsargų kiekio kritimas ar ženklas, kad paklausa ir pasiūla balansuojasi, gali paskatinti kainų kilimą“, – teigė „Societe Generale“ analitikas Michaelas Wittneris, atkreipęs dėmesį į tai, kad JAV žaliavinės naftos ir kuro atsargos vis dar didesnės nei prieš penketą metų.

Įtakos kainų augimui taip pat turėjo Naftą eksportuojančių šalių kartelio OPEC pažadas imtis rinkos stabilizavimo priemonių.

Keturiolika valstybių vienijantis klubas posėdžiauti turėtų rugsėjį. Nuotaikas biržose dar labiau pakėlė OPEC nepriklausančios Rusijos pasiryžimas prisidėti prie kartelio priimto susitarimo vykdymo.

Tačiau pozityvi gaida netruko išblėsti, nes kilo abejonių, ar naftos gavybą padidinusios pagrindinės eksportuotojos ryšis mažinti apimtis. OPEC jau nekartą nesilaikė savo pažadų.

Metų pradžioje planą sumažinti produkcijos perteklių sužlugdė politikos arenoje aršiai tarpusavyje kovojantys Iranas ir Saudo Arabija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)