Tiek „U.S. crude“, tiek ir „Brent“ naftos rūšies ateities sandoriai sausio 6 d. pasiekė 5,5 metų žemumas. Maža paklausa visame pasaulyje ir JAV išgaunamos naftos kiekio didėjimas – tai dvi esminės priežastys, paaiškinančios naftoskainų smukimą. Be to, Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) neskuba apriboti JAV išgaunamos naftos kiekio.

Kaip rašo cnbc.com „Bernstein Research“ centro analitikai įsitikinę, kad šio sektoriaus traukimasis baigsis mirtinu naftos įmonių susirėmimu. Ši įmonė linkusi brėžti paralelę tarp dabartinės situacijos ir holivudinio filmo „Bado žaidynės“, vaizduojančio distopinę postapokaliptinę ateitį, kurioje herojai kovoja vieni su kitais, kad išgyventų.

„Mūsų atliktas tyrimas rodo, kad nuosmukis naftos sektoriuje neišvengiamas, naftos barelio kainai siekiant net ir 80 JAV dolerių prasideda „bado žaidynės“, - sausio 6 d. rytą kalbėjo vyriausiasis „Bernstein Research“ analitikas Nicholasas Greenas.

Jis mano, kad lengvatinėse mokesčių zonose vykdomą veiklą taip pat ištiks struktūrinė recesija. N. Greenas prognozuoja, kad 2015 m. naujų darbo vietų bus dvigubai mažiau nei 2014 m., o esminio atsigavimo rinkoje nevertėtų tikėtis iki 2017 m.

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody‘s“ sausio 6 d. pasidalijo savo prognozėmis. Šios įmonės atstovų teigimu, kitos potencialios kovos dėl išgyvenimo naftos sektoriuje aukos – didelės rizikos naftą žvalgančios ir išgaunančios įmonės. Jei naftos kainos vidurkis 2015 m. sieks 75 JAV dolerių (63,39 eurų), labai tikėtina, kad šios įmonės Šiaurės Amerikoje mažins savo kapitalo išlaidas apie 20 proc. lyginant su 2014 m. Remiantis „Moody’s“ prognozėmis, jei naftos kaina nukris žemiau 60 JAV dolerių (50,71 eurų) už barelį ribos, kapitalo išlaidos bus mažinamos net 40 proc.

Remiantis „Moody’s” pateikiamais duomenimis, jei 2015 m. naftos barelio kainos vidurkis sieks 75 JAV dolerius (63,39 eurų), naftos žvalgybos ir gavybos įmonėms paslaugas teikiančių įmonių pajamos sumažės 12-17 proc., o naftos kainos vidurkiui nukritus žemiau 60 JAV dolerių (50,71 eurų) ribos, pajamos sumažės 25-30 proc. Naftos transportavimu, saugojimu ir didmenine prekyba naftos produktais užsiimančios įmonės dėl išlaidų karpymo susidurs su pajamų mažėjimu.

2014 m. Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) jau buvo įspėjusi, kad dėl smunkančios naftos kainos 2015 m. investicijos į skalūnų dujų gavybą bus sumažintos 10 proc. Nerimą taip pat sukėlė ir „British Petroleum“ (dabar BP), praėjusių metų gruodžio mėn. pranešusi apie ketinimus imtis restruktūrizavimo ir išlaidų mažinimo programos.

„Moody’s” ekspertų teigimu, naftos sektoriaus lyderės „Shell“, BP, „ExxonMobil“ ir „Total“ yra ganėtinai saugios, tačiau mažesnes rinkos dalyves, pavyzdžiui, „Basic Energy Services“ ir „Key Energy Services“, gali ištikti rimtos bėdos.

Sausio 6 d. „Bernstein Research“ patvirtino „Saipem“ ir „Subsea 7“ įmonių pardavimo reitingus. Šių dviejų įmonių akcijų vertė 2014 m. sumažėjo atitinkamai 44 ir 34 proc. Norvegijos „Aker Solutions“ komercinė veikla įvertina kaip nepakankama, tačiau Prancūzijos „Technip“ ir toliau išlieka pagrindiniu ‚Aker Solutions“ turimu ginklu, nepaisant 2014 m. užfiksuoto 30 proc. akcijų vertės sumažėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)