Bendrasis įmonės pelnas per tris paskutiniuosius 2014-ųjų metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu 2013 m. laikotarpiu, sumenko 20 proc. ir siekė 2,2 mlrd. JAV dolerių. Per visus 12-a mėnesių pelnas iš viso krito 10 proc. ir siekė 12,1 mlrd. JAV dolerių.

Naftos milžinė taip pat teigia planuojanti savo kapitalo išlaidas šiais metais mažinti 4-6 mlrd. JAV dolerių.

Nuo praėjusių metų vasaros BP akcijų vertė iš viso dėl kritusių naftos kainų smuko 16 proc. Naftos produkcija ir žaliavos per pastaruosius šešis mėnesius iš viso atpigo daugiau kaip 50 proc.

"Šiuo metu pradėjome naują sudėtingą žemų naftos kainų etapą trumpalaikėje ir vidutinės trukmės perspektyvoje", - teigia įmonės generalinis direktorius Bobas Dudley'us.

BP dėl atpigusios naftos jau teko nurašyti 3,6 mlrd. JAV dolerių vertės savo aktyvų. Priskaičiavusi šią operaciją ir kitas vienkartines savo išlaidas, BP nurodo ketvirtąjį ketvirtį patyrusi 969 mln. JAV dolerių nuostolių.

Smunkant "Exxon" gavybos apimtims mažėja ir pelnas

Didžiausia Jungtinėse Valstijose laikoma naftos gavybos bendrovė "Exxon Mobil Corp" imasi priemonių taupyti savo lėšas. Įmonė nesitiki sparčiai atsigausiančių žaliavinės naftos kainų, praneša "Dow Jones".

Nors pernai įmonės pajamos sudarė 87,3 mlrd. JAV dolerių, tačiau per paskutiniuosius tris 2014-ųjų mėnesius bendrovės lėšų apyvarta smuko žemiausiai nuo pat 2009-ųjų. Dar pirmadienį "Exxon" pareiškė planuojanti savo išperkamas iš akcininkų lėšas sumažinti 1 mlrd. JAV dolerių, dar 2 mlrd. JAV dolerių planuojama sutaupyti mažinant išlaidas.

"Exxon" pelnas ketvirtąjį ketvirtį sudarė 6,6 mlrd. JAV dolerių, t.y. 21 proc. mažiau nei ankstesniais metais. Vienai akcijai tenkanti pelno dalis 2013-2014 m. ketvirtąjį ketvirtį krito nuo 1,91 iki 1,56 JAV dolerio. Pajamos šiuo laikotarpiu sumenko nuo 110,9 iki 87,3 mlrd. JAV dolerių. Naujienų agentūros "Reuters" apklausti Volstrito analitikai tikėjosi, kad vienai akcijai tenkanti pelno dalis sudarys 1,34 JAV dolerio, o pajamos 87,6 mlrd. JAV dolerių.

Viena po kitos stambiausios pasaulyje naftos ir dujų gavybos įmonės pateikia duomenis apie susilpnėjusį savo pelną, nes naftos kainos nuo triženklių kainų pernai vasarą jau smuko iki mažiau kaip 55 JAV dolerių už barelį. "Royal Dutch Shell PLC" nurodė per trejus ateinančius metus išleisianti 15 mlrd. JAV dolerių mažiau nei buvo planuota. Savo ruožtu "Chevron Corp" ketina nuo 2014-ųjų savo išlaidas mažinti 5 mlrd. JAV dolerių ir sustabdyti vertybinių popierių supirkimą iš akcininkų.