Iki šiol tai būdavo gana silpni drebėjimai, kurie padarydavo labai mažos žalos (įskildavo sienų tinkas, nukrisdavo pavienė plyta, žmonės išsigąsdavo), tačiau seismologai perspėja, kad tokie drebėjimai gali stiprėti ir virsti galingais žemės drebėjimais.

Naftos ir dujų gavybos pramonė iki šiol teigė, kad būtina atlikti daugiau tyrimų siekiant nustatyti ryšį tarp naftos ir dujų gavybos ir žemės drebėjimų. Tačiau gaunama vis daugiau mokslinių įrodymų, kurie gali paskatinti priimti griežtesnes gavybos taisykles. Dėl to gauti leidimą gavybos projektui būtų sunkiau.

Žmogaus sukeliamų žemės drebėjimų potencialas „yra svarbus ir teisėtas nuogąstavimas, į kurį priežiūros institucijos ir naftos ir dujų sektorius privalo atsižvelgti“, sakė Kolumbijos universiteto Pasaulinės energetikos politikos centro įkūrėjas ir vadovas Jasonas Bordoffas.

Jo teigimu, kompanijos ir valdžia gali sumažinti riziką akyliau kontroliuodamos gavybos darbus, įvesdamos griežtesnius reikalavimus ir pakartotinai panaudodamos gręžimo metu naudojamą vandenį, o ne jį pumpuodami į žemę.

Pastaraisiais metais atlikti vyriausybiniai ir akademiniai tyrimai, kurių bent du buvo paskelbti praėjusią savaitę, rodo, kad su drebėjimais yra susijęs gręžimo darbų bumas JAV, kuris, žinoma, leido sukurti daug darbo vietų ir gauti mokestinių pajamų valdžiai.

JAV geologijos tarnyba ketvirtadienį pristatė pirmuosius detalius žemėlapius, nurodančius dešimtis zonų JAV centiniuose ir rytiniuose. Jose buvo užfiksuota žemės drebėjimų, kuriuos mokslininkai sieja su gręžimo darbais. Ir tokių drebėjimų daugėja.

Mokslininkai daugiausia mano, kad tokius drebėjimus sukelia gręžimo darbų metu panaudoto vandens išleidimas po žeme. Toks vandens išleidimas gali aktyvuoti „miegančias sprūdis“, mano mokslininkai ir pabrėžia, kad tik pavienius drebėjimus sukelia hidraulinis skaldymas, kuomet dideliais kiekiais vandens, smėlio ir chemikalų yra skaldomo uolos siekiant išgauti naftą ar dujas.
„Visiškai aišku“, kad panaudoto vandens išleidimas po žeme sukelia sprūdžių judėjimą, sakė JA geologijos tarnybos geofizikas Williamas Ellsworthas.

Iki šiol JAV Oklahomos valstijoje, kuri yra viena iš pagrindiniu energijos gavybos valstijų Amerikoje, buvo atsargiai kalbama apie gręžimo darbus ir augantį žemės drebėjimų skaičių. Tačiau Oklahomos geologijos tarnyba neseniai pripažino, kad „labai tikėtina“, jog pastaruoju metu stebimą seisminį aktyvumą sukėlė panaudoto vandens pumpavimas į žemę.

2013 metais seisminis aktyvumas Oklahomoje buvo 70 kartų didesnis nei 2008 metais, teigia vietos geologai. Istoriškai šioje valstijoje kasmet užfiksuojama vidutiniškai 1,5 žemės drebėjimo, kuris būna trijų ar daugiau balų. Tačiau dabar vos ne kasdien fiksuojama vidutiniškai 2,5 tokio galingumo žemės drebėjimų, sako specialistai.

Angela Spotts gyvena netoli Oklahomos valstijos Stillwaterio miestelio, rajone, kuriame yra daug panaudoto vandens šulinių. Ji sako, kad žemės drebėjimai padarė žalą jos plytiniam namui. „Neturiu abejonių dėl to, kas tai sukėlė. Mūsų gyvybei keliamas pavojus. Mūsų namai griūna“, –sakė ji.
Kitas neseniai žurnale „Nature Communications“ paskelbtas tyrimas sieja padažnėjusius nedidelius žemės drebėjimus Fort Worthe, Teksaso valstijoje, su šalimais esančiais natūraliais dujų telkiniais bei panaudojo vandens pumpavimu.

Amerikos naftos institutas teigia, kad naftos ir dujų gavybos sektorius bendradarbiauja su mokslininkai ir priežiūros institucijomis, kad „geriau suprastų šią problemą ir kartu ją spręstų.“

Tačiau nepaisant JAV geologijos tarnybos tyrimo rezultatų, JAV gamtos apsaugos agentūra bent jau kol kas neketina keisti dabartinės tvarkos ir įvesti naujų taisyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)