Apie tai praneša naujienų agentūra „RIA Novosti".

Energetikos ministerijos interneto svetainėje nurodoma, kad tokią savo nuomonę J. Prodanas išreiškė Ukrainos energetikos ir anglies ministerijos tarybos posėdyje. Pareigūnas teigia, kad šiuo metu šalis aprūpinta anglimis ir dujomis, be to, vyriausybė imasi įvairių projektų, padėsiančių sumažinti dujų sunaudojimą.

„Ministras informavo, kad jau yra susitarimų dėl anglių tiekimo, tačiau šis kuras brangsta dėl padidėjusios paklausos, be to, ribotos ir (šalies) uostų galimybės. Todėl, anot ministro, būtina griežtai laikytis energetinių išteklių taupymo režimo, skatinti vietos savivaldas stropiai vykdyti dujų vartojimo mažinimo projektus", - sakoma Energetikos ministerijos paviešintame pranešime.

Europos Sąjunga (ES) pradės naujas derybas su Rusija ir Ukraina kitą savaitę, per kurias tikimasi išspręsti vis dar tebesitęsiantį ginčą dėl dujų tiekimo, penktadienį informuoja "EUbusiness", remdamasis ES energetikos komisaru Guenteriu Oettingeriu.

„Kitas trišalis susitikimas dėl dujų vyks rugsėjo 26 dieną Berlyne", - sakė ES energetikos komisaro atstovė spaudai.

Europa gauna per 30 proc. dujų iš Rusijos, pusė jų kiekio tranzitu transportuojama per Ukrainos teritoriją, bet birželį, kilus ginčui dėl dujų kainos, Maskva nutraukė Kijevui skirtų dujų tiekimą.

Šiuo metu dujos per Ukrainą į ES transportuojamos įprastu pajėgumu, bet Rusija perspėjo, kad, neatslūgus tarptautinei įtampai dėl krizės Ukrainoje, dujų tiekimas į Europą šią žiemą gali būti sutrikdytas.

Rusija nutraukė dujų tiekimą 2006 ir 2009 metais, taip sukeldama chaosą Europoje žiemos mėnesiais, ypač buvusiose sovietinėse valstybėse, kurios vis dar yra smarkiai priklausomos nuo rusiškų dujų.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas šią savaitę minėjo, kad Ukraina „už dujas skolinga" 5,3 mlrd. dolerių, bet esą Maskva nereikalaujanti sumokėti „visos sumos". 

„Dalis šios sumos gali būti perskaičiuota pritaikant mūsų siūlomą nuolaidą su sąlyga, kad Ukraina sutiks su mūsų siūloma kaina, 385 doleriais už tūkstantį kubinių metrų vietoj maždaug 485 dolerių, - sakė jis. - „Gazprom" tuomet sumažintų Ukrainos skolą 780 milijonų dolerių".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)