Pavyzdžiui, Tauragės miškų urėdija pirmąjį šių metų pusmetį kubinį metrą III grupės malkų aukciono būdu pardavė už 62 litus, o spalio 10 dieną vykusio aukciono metu kaina siekė 88 litus už kubinį metrą, tai yra 41 proc. augimas. Rekordinis malkų kainos augimas pastebėtas Anykščiuose, kur kaina augo 49 proc. – nuo 51 lito už kubinį metrą malkų pirmajame šių metų pusmetyje iki 76 litų. Tokia kaina užfiksuota aukcione, vykusiame rugsėjo 19 dieną.

„Malkų kainų kilimą siečiau su biokuro energetikos plėtra šalyje. Malkas perkančios bendrovės, daugiausia biokuro tiekėjai, turi pasirašusios sutartis, kurių sąlygų privalo laikytis, todėl artėjant žiemos sezonui privalo sukaupti reikiamus medienos biokuro kiekius. Taigi aukcionuose yra pasiryžusios sumokėti didesnes sumas nei anksčiau“, - teigia Tauragės miškų urėdas Robertas Piecia.

Kėdainių miškų urėdas Juozas Girinas pastebi, kad kainos augo visus metus, tačiau sunku pasakyti, ar jos šiemet dar bus mažesnės. „Kadangi viskas vyksta elektroniniuose aukcionuose, mes kainų nenustatome – jas nustato patys pirkėjai, todėl kainos gali augti tiek, kiek jas kels pačios perkančios bendrovės. Tikslią kainą pasakyti labai sudėtinga“, - pastebi J. Girinas.

Kirtimo atliekų kainos išaugo daugiau nei per pusę: Tauragės miškų urėdijoje kainos augo 62 proc. – nuo 32 iki 52 litų už kubinį, o Kėdainių – nuo 35 iki 58 litų už kubinį metrą, tai yra 65 proc. augimas, tvirtinama urėdijų pranešime.

R. Piecios teigimu, kirtimo atliekų kainų šuolis yra visiškai natūralus, nes metų pradžioje buvusi kaina nepadengdavo net gamybos kaštų. Šiuo metu kaina yra panaši kaip ir gamybos kaištai.

„Kol kas miškų urėdijos parduoda apie pusę visų turimų medienos kirtimo atliekų, o biokuro gamintojai, atsižvelgdami į kainą ir energetinį naudingumą, mieliau renkasi malkas – matyt, tai labiau apsimoka. Iš to galima spręsti, kad malkų kainos lubų dar nepasiekė, o pasiekus, išaugs kirtimo atliekų paklausa ir kaina“, - prognozuoja Anykščių miškų urėdas Sigitas Kinderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)