„Mes turime tam tikrus tarptautinius principus ir tarptautiniu mastu priimtą tvarką, ir manau, kad po pastaraisiais metais įvykusių tragedijų Fukušimoje, Japonijoje, Europa reikalauja streso testų. Baltarusijos atveju mes elgsimės taip pat, streso testai turės būti atlikti, kad padėtų užtikrinti pasitikėjimą statoma jėgaine“, - pirmadienį po susitikimo su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams Vilniuje sakė M. Šefčovičius.

Pasak jo, EK tęsia derybas su Baltarusijos atstovais ir visa gauta informacija apie Astravo AE dalinasi su visomis ES valstybėmis narėmis, tarp jų ir Lietuva.

„Prezidentei (Daliai Grybauskaitei - BNS) ir premjerui pažadėjau, kad dėsime visas pastangas, kad būtų tęsiamos derybos su Baltarusijos atstovais, jog būtų užtikrinti visi saugumo reikalavimai. Mes esame pasirengę pasiūlyti savo techninę pagalbą“, - kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva pernai kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris pernai birželį pateikė išvadas, jog Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas - PAV procesas turi būti tęsiamas, o į Lietuvos klausimus turi būti atsakyta.

Espo konvencijos šalys narės yra paskelbusios, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų. Pati Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo.

Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Atominės elektrinės streso testai patikrina, ar jėgainės saugumo standartai atitinka visus saugumo reikalavimus. Be to, tikrinama, ar jėgainė gali atlaikyti gamtos stichijas, įvairias katastrofas bei teroristinius išpuolius. Streso testai buvo atlikti visose Europos Sąjungos, Šveicarijos ir Ukrainos atominėse elektrinėse po 2011 metų Japonijos Fukušimos AE avarijos, kuri buvo sukelta žemės drebėjimo ir cunamio.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“. Baltarusija teigia, kad pirmasis Astravo atominės elektrinės blokas gali pradėti veikti 2018 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)