„Pasiūla augo, bet nepakankamai sparčiai, nes vėlavo nauji paleidžiami dujų skystinimo projektai, dėl žemo kainų lygio atidėliojami sprendimai investuoti į šiuos pajėgumus“, – teigia bendrovės generalinio direktoriaus pareigas laikinai einantis Vytautas Čekanavičius.

Pranešime pažymima, kad SGD kainos pirmąjį pusmetį buvo aukštesnės nei prieš metus, bet žemesnės nei užpernai. Metų pradžioje kainos dėl laikinai apriboto SGD tiekimo ir augusios paklausos Azijoje smarkiai išaugo. Vėliau jos mažėjo ir SGD kainų skirtumai tarp Europos ir Azijos susitraukė.

Pradėjus veikti naujoms skystinimo linijoms JAV, Australijoje ir augant SGD gamybos apimtims Malaizijoje, nominali metinė SGD pasiūla pirmąjį pusmetį išaugo apie 13,3 mln. tonų SGD per metus – 4 proc. palyginus su situacija 2016 metų pabaigoje, kai veikiančių linijų bendras nominalus pajėgumas sudarė 340 mln. tonų.

Kaip teigiama apžvalgoje, Kataro krizė įtakos SGD srautams ir kainoms nepadarė.

Spartesnis – 5,6 proc. – skystinimo pajėgumų augimas numatomas antrajam pusmečiui. Naujų linijų laukiama Australijoje („Wheatstone“ pirmoji linija), JAV („Sabine Pass“ ketvirtoji linija bei naujo terminalo „Cove Point“ pirmoji linija) bei Rusijoje („Yamal“). Bendri šių linijų metiniai pajėgumai – 19,7 mln. tonų.

Teigiama, kad šis kiekis galėjo būti didesnis, tačiau dėl jau statomų SGD gamyklų vėlavimo, naujų į darbą paleistų gamyklų pajėgumas, prognozuojama, bus 4 mln. tonų mažesnis nei anksčiau planuota.