„Sutartis su „Cheniere“ yra labai svarbi – kompanija stato pirmąjį JAV gamtinių dujų skystinimo ir eksporto terminalą, kuris pradės veikti jau 2015 metų pabaigoje, ir tai suteiks mums prieigą prie gausios JAV gamtinių dujų rinkos, prisidės prie mūsų tiekimo ir kainodaros modelių diversifikavimo, – pranešime sakė „Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus.

Anot jo, pagal pasirašytą sutartį Lietuva, esant poreikiui, dujų iš JAV galės įsigyti 2016-2017 metais.

„Cheniere Energy“ šiemet atidarys pirmąjį per 40 metų JAV SGD eksporto terminalą.

Skaičiuojama, kad JAV plėtojami patvirtinti projektai SGD gamybos apimtis iki 2018 metų padidintų 30 mlrd. kubinių metrų per metus – tai yra maždaug 10 proc. dabartinės SGD rinkos. Palyginimui, Baltijos šalys per metus suvartoja apie 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

„Litgas“ šią savaitė taip pat pasirašė supratimo memorandumą su JAV„Delfin LNG“, kuri plėtoja pirmąjį JAV plūduriuojantį dujų skystinimo terminalo projektą.

Planuojama, kad Luizianos valstijoje giliavandeniame uoste esantis terminalas „Delfin LNG“ pradės veikti 2019 metais, jo maksimalus pajėgumas sieks 13 mln. tonų SGD (apie 17,7 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų) per metus.

Pagal „Litgas“ ir Norvegijos „Statoil“ sutartį, penkerius metus Lietuvai kasmet bus tiekiama 540 mln. kubų SGD, o jei bus poreikis, „Litgas“ dujas pirks pagal neįpareigojančias sutartis.

„Litgas“ yra pasirašiusi 16 neįpareigojančių prekybos SGD sutarčių

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)