Be to, įmonė sieks Alytuje likti nepriklausomu šilumos gamintoju.

„Esame pasirengę žengti reikšmingą žingsnį tam, kad šis ginčas būtų išspręstas. Darome tai nepaisydami to, kad mūsų partneris – miesto savivaldybė – nuolat pabrėžtinai mums nurodo, kad nesame pageidaujami kaip miesto šilumos ūkiu besirūpinanti bendrovė.

Šilumos ūkį savivaldybei grąžinsime iškart, kai tai padaryti bus technologiškai saugu – tam, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas šilumos tiekimas Alytaus miesto gyventojams.

Paraleliai ir toliau reikalausime, kad būtų kompensuotos mūsų į Alytaus šilumos ūkį padarytos investicijos“ - pranešime spaudai cituojamas „Litesko“ generalinis direktorius Alexanderis Husty.

Anot jo, „Litesko“ šilumos ūkį Alytui galėtų grąžinti 2018 metų pavasarį - tokį pasiūlymą bendrovė pateiks per trečiadienį vyksiančias derybas tarp bendrovės ir Alytaus atstovų. A.Husty teigimu, bendrovė toliau reikalaus 9 mln. eurų kompensacijos už investicijas, kurios buvo padarytos pagal pratęstą šilumos ūkio nuomos sutartį.

Tačiau, kaip nurodo bendrovė, į pasiūlymą neįtraukta biokuro jėgainė, kuri, anot „Litesko“, verta 25 mln. eurų. Jeigu savivaldybė sutiktų perimti šilumos ūkį, „Litesko“ siektų mieste likti nepriklausomu šilumos gamintoju.

Visgi, anot „Litesko“, jeigu teismas nuspręstų, kad „Litesko“ turi perduoti ir jėgainę, tuomet už ją įmonė prašys 25 mln. eurų kompensacijos iš Alytaus miesto savivaldybės.

Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius BNS teigė, jog savivaldybė trečiadienį gavo žodinį „Litesko“ pasiūlymą ir jį pradės svarstyti tik sulaukę raštiško pasiūlymo. Vis dėlto jis teigiamai vertino bendrovės iniciatyvą perduoti šilumos ūkį ne per teismą, o taikiai.

„Bendrai, kad pradedame diskusijas apie turto grąžinimą, tai klausimų nekyla. Dabar apie tas sąlygas keliamas „Litesko“ ir jų investicijas. Dabar neapsiimamu vertinti - pagrįstos, nepagrįstos, kokios ten sumos.

Viską norisi matyti išdėliota raštu, tada mes ir vertinsime. Kodėl vienaip, o ne kitaip. Tada tarsimės, o jeigu nepavyks susitarti, tai einantys teisminiai procesai tai išaiškins už mus“, - kalbėjo T. Tamulevičuus.

Anot jo, teisminiai procesai tarp Alytaus ir „Litesko“ nebus stabdomi. Raštišką „Litesko“ pasiūlymą savivaldybė turėtų gauti artimiausiu metu.

Šiuo metu Alytaus savivaldybė ir „Litesko“ bylinėjasi teisme - miestas prašo jam sugrąžinti bendrovei išnuomuotą šilumos ūkį anksčiau nei baigiasi nuomos sutartis.

„Litesko“ ir Alytaus savivaldybė 15 metų trukmės šilumo ūkio nuomos sutartį pasirašė 2001 metais, o 2005 metais ji pratęsta dar 10 metų - nuo 2016 metų iki 2026 metų. Dar po dvejų metų - 2007-aisiais - buvo pakeistos kai kurios sutarties sąlygos.

Pernai rugsėjį Konkurencijos taryba nutarė, kad Alytaus valdžia neteisėtai 10-iai metų pratęsė šilumos ūkio nuomos sutartį su „Litesko“. Po to Alytus kreipėsi į teismą, kad anksčiau laiko būtų nutraukta nuomos sutartis ir pateikė reikalavimą, kad „Litesko“ atlygintų 14,227 mln. eurų žalą už brangiai tiektą šilumą bei nepanaudotus ir parduotus apyvartinius taršos leidimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)