Susitarimas palaimintas beveik prieš penkerius metus

Miesto šilumos ūkis siekiant jį modernizuoti per savivaldybės valdomus Alytaus šilumos tinklus prancūzų kompanijos „Dalkia” antrinei įmonei Lietuvoje bendrovei „Litesko” nuomojamas nuo 2001-ųjų vasaros. Šilumos ūkio nuomos sutartis galioja iki 2026-ųjų. Jos terminą miesto taryba buvo inicijavusi sutrumpinti, tačiau šilumos tiekėjai per teismą panaikino tarybos sprendimą sutartį sutrumpinti dešimčia metų – iki 2016-ųjų.

Vadovaujantis savivaldybės patvirtintomis šilumos ūkio modernizavimo konkurso sąlygomis, pasibaigus šilumos ūkio nuomos sutarčiai, senas ir naujas sukurtas turtas grąžinamas Alytaus šilumos tinklams. Tačiau praėjusios kadencijos miesto taryba beveik prieš penkerius metus, mero pareigas einant Česlovui Daugėlai, kuris dabar yra kaltinamasis Alytaus korupcinėje byloje dėl stadiono rekonstrukcijos, patvirtino susitarimą dėl miesto šilumos ūkio modernizavimo sutarties papildymo bei pakeitimo.

Č.Daugėla pasirašė susitarimą su šilumos tiekėjais. Jame sutarta, kad biomasės kogeneracinė elektrinė, gaminanti šilumą ir elektros energiją, lieka šilumos tiekėjų nuosavybe. Pasibaigus sutarties terminui, šios investicijos perleidimo savivaldybei ar šilumos tinklų bendrovei sąlygas ir tvarką šalys galės suderinti atskiru susitarimu, jei jos to pageidaus. Taip įrašyta beveik prieš penkerius metus tarybos patvirtintame minėtame susitarime.

Įgavo kozirį valdyti padėtį

Praėjusią savaitę oficialiai atidaryta biomasės kogeneracinė jėgainė šilumos tiekė­jams atsiėjo per 86 mln. litų. Iš šios sumos „Litesko” gavo 13 mln. 500 tūkst. litų europinę paramą. Tai vienos didžiausių investicijų į miesto šilumos ūkį nuo jo nuomos sutarties pasirašymo. Ir šiandien jau aišku, kad, pasibaigus šiai nuomos sutarčiai, siekiant modernizuoti šilumos tinklus, „Litesko” didžiosios investicijos Alytuje pasiliks jos nuosavybe.

Savivaldybė gali būti toliau priversta nuomoti savo šilumos ūkį tiems patiems jos tiekėjams, jei nepajėgs išpirkti biomasės katilo. Pasistatyti naują savivaldybė būtų nepajėgi. Žodžiu, šilumos tiekėjai per praėjusios kadencijos miesto tarybos daugumą įgavo kozirį valdyti padėtį miesto šilumos ūkyje.

Modernizuos katilinę per Mažeikių įmonę

Beveik prieš dvejus metus Ūkio ministerija skyrė europinę paramą – iki 12 mln. 390 tūkst. litų – projektui Alytaus rajoninei katilinei modernizuoti keičiant naudojamą kurą į biokurą. Projektas bus vykdomas, kaip rašoma jo pristatyme, „Litesko” gamybinėje bazėje Alytuje. Projektą europinei paramai gauti pateikė Mažeikiuose veikianti uždaroji akcinė bendrovė gamybinė-komercinė firma „Fonas”.

Prieš dvejus metus kalbinti „Fono” vadovai teigė, jog „Litesko” sutiko, jog ši bendrovė teiktų minėtą projektą europinei paramai gauti. Logiška, kad po projekto įvykdymo modernizuota katilinė priklausys „Fonui”. Ir čia padėtis kaip su biomasės kogeneracine elektrine – jei savivaldybės taryba nuspręstų nutraukti šilumos ūkio nuomos sutartį su „Litesko”, reikalų dėl katilinės turėtų su Mažeikių „Fonu”. O katilinė – vienas svarbiausių objektų šilumos ūkyje.

Realu, kad Alytuje gali atsirasti visiškai kitas šilumos gamintojas su atnaujinta jos tiekimo įranga. Alytaus šilumos tinklai pasiliks su pasenusiais katilais ir bus priversti pirkti šilumą gyventojams už diktuojamą kainą.

Kaip tvirtino „Litesko” atstovai, katilinės modernizavimo projektas dar nepradėtas vykdyti, dar tik rengiamasi projektavimo darbams. Kas bus konkrečiai daroma vykdant šį projektą – nekomentuojama.

Kadangi projektas finansuotas iki 48,11 proc., likusią dalį teks prisidėti „Fonui”. Kaip dėstoma projekto pristatyme, katilinės teritorijoje bus įrengti esamam katilui biokurą deginantys degikliai, biokuro paruošimui elektrinėje bus įdiegta didelio našumo biokuro pri­ėmimo, perdirbimo, saugojimo ir padavimo į katilą sistema, moderni dūmų valymo sistema.

Sieja bendri ryšiai

„Alytaus naujienų” duomenimis, Mažeikių „Foną”, vykdantį elektros įrengimo darbus, per įsigytas akcijas valdo Kauno bendrovė „Axis Industries”, kuri priklauso ICOR įmonių grupei.

„Axis Industries” iš Kauno vykdė biomasės kogeneracinės elektrinės statybą „Litesko” filiale „Alytaus energija”. ICOR įmonių grupės akcininkais yra ir „Litesko” valdybos narys Andrius Janukonis, kuris dar eina ir ICOR prezidento pareigas, taip pat „Litesko” generalinis direktorius Linas Samuolis.

Minėtai įmonių grupei pavaldi ir Vilniaus bendrovė „Bionovus”, su kuria sudaryta penkerių metų sutartis tiekti biokurą Alytaus biomasės kogeneracinei elektrinei.

Kaip per jėgainės atidarymą pastebėjo ne vienas miesto tarybos narys, dėl šilumos tiekimo, jos ūkio modernizavimo projektų vykdymo, naujos rūšies kuro – biokuro – tiekimo „Litesko” ir ICOR yra sukūrę tokią verslo ryšiais valdomą sistemą, kad svetimas negali įkišti nė nosies.