„Energijos tiekimo“ vadovas Vidmantas Salietis teigia, kad kainos šuolį nulėmė laikinai neveikianti jungtis su Švedija bei smarkiai išaugusi elektros kaina Lenkijoje, į kurią Lietuva pastarosiomis dienomis eksportuoja iki 488 MW per valandą. Tai sudaro apie 35-40% maksimalaus elektros energijos poreikio Lietuvoje, kuris šiomis dienomis siekia apie 1300 MW per valandą.

Vidmantas Salietis
„Nuo birželio 11 d. neveikia NordBalt jungtis, todėl Lietuvos nepasiekia pigesnė elektra iš Švedijos. Be to, pilnai neišnaudojami elektros perdavimo pajėgumai jungtyje su Karaliaučiaus sritimi, o Lenkijoje pastaruoju metu dėl karščių smarkiai išaugusi elektros energijos kaina padidino jos kainą ir mums“, – sako V. Salietis.

Tačiau „Energijos tiekimo“ vadovas atkreipia dėmesį, kad nepaisant trumpalaikio šuolio, metinis elektros kainos vidurkis biržoje turėtų išlikti žemesnis nei pernai.

„2015 m. birželį vidutinė elektros kaina siekė 4,28 euro ct/kWh, o per 22 pirmąsias šių metų birželio dienas fiksuojama 9,6 proc. mažesnė vidutinė kaina, kuri siekia 3,87 euro ct/kWh. Be to, birželio pabaigoje vėl pradėjus veikti NordBalt jungčiai elektros energijos kaina Lietuvos didmeninėje rinkoje turėtų stabilizuotis“, – priduria V. Salietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)