Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, pretenduojantis į premjero postą, pareiškė, kad artimiausiu metu Seime bus parengtas teisinis aktas apie tai, jog Lietuvoje nebus statomas Visagino AE.

V. Jazevo nuomone, viena vertus nauja Lietuvos valdžia atsisakydama Visagino elektrinės, nedarys kliūčių realizuoti rusišką projektą. „Yra vilčių surengti Lietuvoje viešą svarstymą dėl Baltijos atominės elektrinės (Kaliningrade vystomo projekto – red. past.) poveikio aplinkai įvertinimo. Ankstesnė respublikos valdžia aktyviai priešinosi Lietuvos visuomenės informavimui apie šį projektą“, – pabrėžė parlamentaras.

Kita vertus, atsisakiusi konkretaus AE projekto realizavimo šiuo metu Lietuvis valdžia pabrėžia savo teigiamą požiūrį apskritai į atominę energetiką, o tai neatmeta galimybės ateityje pirkti energiją iš kitų atominių elektrinių, taip pat ir iš rusiškos Baltijos AE, įsitikinęs V. Jazovas.

Primename, kad Baltijos AE, pradėta statyti 2010 m. vasario 25 d. Ragainės rajone, statoma vykdant projektą „AE-2006“, ją sudarys du energoblokai, kurių bendras galingumas – 2 300 NW. Elektrinė turėtų aprūpinti elektra Kaliningrado sritį, taip pat ją eksportuoti. Pirmą kartą Lietuvos atominės energetikos istorijoje projekte pasiūlyta dalyvauti, privatiems, taip pat ir užsienio investuotojams. Naujausios spalio viduryje atliktos apklausos duomenimis, 64 proc. Ragainės, šalia kurios bus pastatyta Baltijos AE, gyventojų neprieštarauja arba pritaria atominės jėgainės statyboms.

Po spalio 14-ąją įvykusio patariamojo referendumo, kuriame "ne" naujos AE statybai pasakė 62,68 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų, Latvijos ir Estijos atstovai bei daugelis užsienio apžvalgininkų skeptiškai įvertino projekto perspektyvas, o Japonijos koncernas "Hitachi", kuris yra pasirinktas strateginiu Lietuvos partneriu, teigia kol kas neketinantis trauktis, bet lauksiantis naujos Vyriausybės pozicijos.

Dabartinė konservatorių ir liberalų Vyriausybė planavo pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais.

Primename, kad „Hitachi" siūlo Visagine statyti 1350 megavatų galios pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)