Bendrovė pranešė, kad pasirašė sutartį su „Statoil“, pagal kurią iki šių metų spalio ji įsigis daugiau kaip pusę šių metų dujų poreikio - apie 300 mln. kubų.

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas teigė, kad „Gazprom“ kainodara pasidarė nepalanki, tad perkant suskystintas gamtines dujas (SGD), bendrovė galės išlaikyti stabilią kainą vartotojams.

„Išaugus SGD pasiūlai ir kritus naftos kainoms, SGD tam tikrais laikotarpiais gali sėkmingai konkuruoti su dujotiekiu tiekiamomis dujomis. Įvertinę „Gazprom“ pasiūlymus ir apklausę SGD rinkos dalyvius, pasirinkome daugiau kaip pusę šių metų poreikio – apie 300 mln. kubinių metrų importuoti iš „Statoil“ per SGD terminalą. Šia sutartimi mes diversifikuosime savo tiekimo portfelį ir galėsime mūsų klientams išlaikyti stabilias gamtinių dujų tiekimo kainas, nepaisant nepalankia linkme pasikeitusios „Gazprom“ kainodaros“, - pranešime teigė M. Mikalajūnas.

Šiuo metu „Statoil“ dujas perka tik dujų prekybos bendrovė „Litgas“ , o netrukus jas pirks ir didžiausia dujų importuotoja - Jonavos trąšų gamykla „Achema“.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad ši sutartis rodo, jog Lietuvoje atsirado reali konkurencija rusiškoms dujoms.

„Terminalo išdujinimo pajėgumai ir kiti techniniai parametrai leidžia lanksčiai reaguoti į rinkos pokyčius ir įsigyti pigesnių dujų. „Lietuvos dujų tiekimo“ susitarimas su „Statoil“ yra akivaizdus įrodymas, kad dujų rinkoje atsirado reali konkurencija „Gazprom“ dujoms. Tai – gera žinia visiems vartotojams ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Šių šalių vartotojams taip pat yra pasiekiamos dujos iš SGD terminalo Klaipėdoje“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1337)