Tačiau didžioji dalis šalių, perkančių dujas iš „Gazprom“, jų įsigijo daugiau.

„Gazprom“ gamtines dujas eksportuoja į 33 šalis. Daugiausia – į Europos Sąjungos nares. Naujausia ataskaita rodo, kad Rusijos dujų monopolininkas pernai eksportavo daugiau dujų nei 2014-aisiais.
20 šalių pernai iš Rusijos gamtinių dujų įsigijo daugiau.

Pavyzdžiui, Vokietija, Didžioji Britanija, Italija, Graikija, Danija. Lietuva vienintelė iš Baltijos šalių dujų iš „Gazprom“ pirko mažiau.

Tai susiję su šalies vyriausybės siekiu mažinti energetinę priklausomybė nuo Rusijos, Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklos pradžia bei aktyvesniu biokuro naudojimu.

Šiemet iš Rusijos perkamų dujų kiekis turėtų dar labiau sumenkti, nes didžiausia dujų vartotoja trąšų gamykla „Achema“ pasirašė sutartį su Norvegijos „Statoil“, iš kurio pirks daugiau kaip pusę reikalingų dujų.

Tuo metu per pirmąsias dvi vasario savaites Rusijos naftos gavybos ir tiekimo koncernas „Gazprom" padidino į Prancūziją tiekiamų dujų apimtis iki 400 mln. kub. metrų.

Šiuo metu rodiklis dukart viršija to paties pernai metų laikotarpio rodiklius. Tokią statistiką trečiadienį pateikia pati monopolija, remdamasi valdybos pirmininko Aleksejaus Milerio paviešinta informacija.

Kiek anksčiau buvo pranešama, kad „Gazprom" šiuo laikotarpiu padidino ir Italijai tiekiamų dujų apimtis - rodiklis kilstelėjo 70 proc. - iki 1 mlrd. kub. metrų.

2015 metų duomenimis, bendrovė eksportuojamų dujų apimtis į Vakarų Europą per metus padidino 10,9 proc. - iki 130,05 mlrd. kub. metrų.

Vakarų Europa ir toliau išlieka stambiausia „Gazprom" rinka. Regione pagrindinėmis rusiškų dujų vartotojomis pernai metais nurodomos tokios šalys kaip Vokietija (dujų tiekimas išaugo 17,1 proc. - iki 45,3 mlrd. kub. metrų), Italija (12,6 proc. - iki 24,4 mlrd. kub. metrų) ir Prancūzija (36,7 proc. - iki 9,7 mlrd. kub. metrų).