Prancūzijos prezidentas Francoisas Hollande’as ir Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas Ukrainos krizės metu pasiūlė aptarti Europos taikomą energetikos politiką viršūnių susitikimo birželį metu.

F. Hollande’as bendrame pareiškime nurodo, kad tokių veiksmų tikslas - "Europą paversti mažiau priklausoma ir daugiau bendradarbiaujančia energetikos politikos (srityje)".

Siekis kurti energetinę bendruomenę bus naudingas visos ES interesams, nes regionas šiuo metu dėl krizės Ukrainoje susidūrė su "kritine padėtimi". Europos Sąjunga nebegali ir toliau būti tokia priklausoma nuo rusiškų dujų, mano D. Tuskas. Anot jo, regionas turi investuoti į infrastruktūrą, kuri leistų prie dujotiekių tinklo prijungti visas ES valstybes, be to, būtina daugiau dėmesio skirti naujiems energetikos šaltiniams.

D. Tuskas kalbėjo ir apie galimybę ES įsigyti suskystintų dujų iš Jungtinių Valstijų ar Australijos - tokių žingsnių regionas turi imtis kuo skubiau.

Lenkijos premjeras teigia, kad Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy’us palaiko Lenkijos ir Prancūzijos siūlymus, o ekspertai jau ruošia dokumentų pristatymą birželio susitikimo metu.