Dabar rusų interesai su vietiniais valdytojais susikirto nedidelėje statybos bendrovėje „Vilstata“. Būtų lyg ir nieko keisto, jei tai neliestų strateginių Lietuvos interesų – atominių reikalų, praneša TV3 laida “Savaitės komentarai“.

Jei nenorėtų akcininkai parduoti akcijų, jie gal ir neparduotų, tačiau vis tiek didžiausias klausimas – kam rusams reikia investuoti kažkokiame užkampyje, Visagine.

„Vilstata“, kuri atlieka daugybę išmontavimo darbų ir stato branduolinio kuro saugyklą, susidomėjo Rusijos kompanija.

„Aš manau, kad rusiška kompanija, už kurios nugaros stovi Vladislavas Možeiko ir jo žmona Inga Možeiko, per kuriuos jie prieš metus jau užvaldė bendrovę „Sventovis“, o per „Sventovį“ jie nori užvaldyti „Vilstatą“, - tikino Osmanas Kacyjevas, „Vilstatos“ vadovas.

Rusijoje registruota „Unaco“ investicinė grupė per visaginietį V. Možeiko, atrodo, bus supirkusi 51 proc. “Vilstatos” akcijų.

„Vilstatos“ įkūrėjai sako, kad rusai per V. Možeiko akcijas išmušė iš vienų gudrumu, iš kitų apgaule ir tiesos tame yra – žmonės kalba, kad jiems grasinta. Tačiau ir pagrindiniai „Vilstatos“ akcininkai buvo patikėję rusų pažadais apie naujas investicijas, skolų padengimą ir leidimą toliau dirbti ir dovanojo akcijas rusų statytiniams.

Tačiau, kai rusai pažadų netesėjo, šie ir dėl akcijų apsigalvojo.

Iš pažiūros tai – paprastas ūkinis ginčas. Bet kam rusams reikia santykinai nedidelės įmonės, kuriai trūksta apyvartinių lėšų, kuriai kelios įmonės už darbus yra skolingos milijonus litų ir kuri yra kažkur Visagine.

„Vilstata“ turi daug darbų patirties Lietuvoje ir su branduoline sauga susijusiuose objektuose, nes mes ir pačią Ignalinos atominę elektrinę statėme savu laiku ir dabar mes turime rimtą kontraktą su „Nukem Technologies“ pasirašę dėl objekto B2 ir dar esame generaliniu subrangovu B1 objekto – branduolinio kuro saugyklų“, - pasakojo O. Kacyjevas.

„Vilstata“ - ne pirma bendrovė, kuria susidomėjo rusai: visos įmonės turi leidimus dirbti Ignalinos atominėje elektrinėje ir atliekų saugyklose.

„Taip, praktiškai jau lietuviškų įmonių mažėja, nes beveik visas jas arba nuperka, arba tam tikrais agresyviais veiksmais sužlugdo įvairios Rusijos kompanijos – aktyviausia tokia iš jų - „Unaco“, - komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Ekspertai sako, kad ir kaip pažiūrėsi, vis dėlto dabar Visagine veikiančios įmonės rusams labiausiai įdomios dėl komercinio intereso.

„Jeigu Rusija ir kuo domisi, tai, kad nestatytume naujos, - kalbėjo buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus. - O dėl senos uždarymo, tai gali išnaudoti įvairiais būdais, bet jau nebėra tokios politinės, geopolitinės reikšmės. Kas eina iš seno, dar turi įvairių komercinių dalykų. Dar kas nors sau kai ką prisimelžia“.

Pasikalbėti su vienu didžiausiu „Unaco“ akcininku Sergėjumi Petrovu, ir kam jiems reikalinga „Vilstata“, nepavyko.

„Dabar vyksta susirinkimas, gal galite paskambinti vėliau“, - į pirmą skambutį atsiliepęs atsakė jis.

Skambinant vėliau telefonas jau buvo išjungtas.

Išgirdę, kas skambina, ragelius mėtė ir „Unaco“ atstovai čia – Lietuvoje. Gali būti, kad rusų bendroves į Lietuvą veda labai pragmatiški reikalai. Ignalinos atominė yra pirmoji sovietinė elektrinė, kurios tipo reaktoriai jau yra išmontuojami. Rusų įmonės siekia įgyti patirties, kad galėtų imtis kitų tokių reaktorių visoje posovietinėje erdvėje, bet svarbesnis interesas – uždirbti daug pinigų. Čia, Visagine, šis interesas sutampa su realiomis galimybėmis.

Branduolinio kuro saugyklą statant „Nukem“ bendrovė iš vokiškos tapo rusiška. Ją nupirko „Rosatom“. Šaltinių teigimu, S. Petrovas, „Unaco“ grupės, kuri nori perimti „Vilstatą“ akcininkas, su „Nukem“ projekto vadovu Lietuvoje – buvę bendradarbiai.

Be to, „Nukem“ yra skolingas „Vilstatai“ už atliktus darbus jau daugiau nei milijoną litų.

„Nukem Technologies“ dabar yra „Rosatom“ kontroliuojama įmonė. Tai norime, nenorime, turime pasakyti šiandien, kad rusų bendrovės uždarinėja mūsų atominę elektrinę“, - pridėjo A. Paulauskas.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymas – šimtamilijoninis ir dar užtruks keliolika metų. Vien „Vilstata“, kaip „Nukem“ subrangovas, turi kelių milijonų eurų kontraktą dar keleriems metams.

Ekspertai įžvelgia grėsmę, kad visas atominės elektrinės uždarymo procesas yra nedraugiškos Lietuvai valstybės – Rusijos – rankose.

„Čia kerštaujama visokiais būdais. Aš nenoriu sakyti, kad čia gali būti kerštaujama ir šitame objekte, bet mes, suteikdami galimybę jiems atlikti praktiškai visus darbus, pasitikime tik jų sąžiningumu ir kitų garantijų daugiau nebėra“, - komentavo A. Paulauskas.

„Jeigu aš, pavyzdžiui, būčiau Rusijos vietoje, ir dirbčiau tą darbą, kurį esu dirbęs, aš pagalvočiau: gal kokią įmonę, kuri yra tokiam energetiniame komplekse, kur daug kalbų yra, daug informacijos prateka, kokią priedangos įmonę įkurti“, - svarstė M. Laurinkus.

Tačiau prisnūdęs saugumas, kurio vadovas yra netekęs politinio pasitikėjimo, bet neatsistatydina ir laukia kadencijos pabaigos, šiuo klausimu nei ko nors pasakyti, nei ką nors daryti, regis, neketina: esą Ignalinos atominės elektrinės uždarymas vėluoja beveik kelerius metus, tad pradėjus kištis dar ir į ginčus tarp įmonių viskas labiau užtruks. Juolab, kol kas viskas, kas vyksta, pasirodo, neprieštarauja Lietuvos įstatymams.

„Buvo atsisakyta tikrinti, tos patikros procedūros, įmonių, teikiančių paslaugas, pristatančių detales ar kokias medžiagas strateginėms įmonėms“, - sakė A. Paulauskas.

Lietuva aktyviai dalyvauja geopolitiniuose procesuose, aukščiausiu lygiu Rusiją pavadino teroristine valstybe, tačiau Lietuvos strateginiai objektai, buvusios atominės elektrinės uždarymas – tos pačios teroristinės valstybės rankose. Skamba paradoksaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)