Bandymų metu Kaliningrado energetikos sistema veikė savarankiškai du kartus po 10 minučių. Po antrojo bandymo grąžinant Kaliningrado energetikos sistemą iš izoliuoto režimo darbui į ankstesnį režimą automatiškai įsijungė elektros linija Tilžė – Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.

„Iš esmės toks bandymas gali reikšti, kad Rusija, suprasdama Baltijos šalių strateginį tikslą dirbti sinchroniškai kontinentinės Europos tinkle, pradeda rengtis Baltijos šalių elektros energetikos sistemų desinchronizacijai nuo rusiškosios IPS/UPS sistemos. Sėkmingi bandymai rodo, kad yra įmanomas ir izoliuotas Karaliaučiaus srities elektros energetikos sistemos veikimas“, – teigia Energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Šiuo metu Lietuvos elektros energetikos sistema veikia sinchroniškai su IPS/UPS sistema, jungiančia Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos sistemas.

Baltijos šalių elektros energetikos sistemos valdymas IPS/UPS sistemoje atliekamas centralizuotai, koordinavimą atliekant iš Rusijos.

Lietuva, kartu su Estija ir Latvija, siekia susijungti su kontinentinės Europos tinklais. Planuojama, kad tai turėtų įvykti 2020 m. Projektas vertė – per 170 mln. Lt, šiuo metu vykdoma galimybių studija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)