Toks sprendimas priimtas antradienį skubos tvarka surengtame posėdyje. Šilumos tiekėjai „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ priklauso Prancūzijos koncernui „Veolia“.

„Litesko“ pateiktose sąskaitose gyventojų už viršnorminę šilumą buvo prašoma susimokėti iš viso 416 tūkst. eurų. „Vilniaus energijos“ išsiųstų sąskaitų suma – 505 tūkst. eurų.

Tiek „Vilniaus energijos“, tiek „Litesko“ atveju Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) konstatavo, kad įmonė pažeidė Energetikos ir Šilumos ūkio įstatymus – neteisėtai vartotojams 2016 metų liepos sąskaitose pateikė apmokėti dėl įmonės kaltės susidariusią nepriemoką už pastatuose nuo 2010 metų gegužės iki 2015 metų gegužės suvartotą šilumos kiekį, viršijusį VKEKK nustatytus energijos sąnaudų normatyvus karšto vandens temperatūrai palaikyti.

„Vilniaus energija“ ir „Litesko“ įpareigotos anuliuoti vartotojams, gyvenantiems daugiabučiuose namuose, kuriuose įmonės nevykdo karšto vandens tiekėjo funkcijų arba kaip karšto vandens tiekėjos, įvykdė pareigą sutvarkyti apskaitą, pateiktas neteisėtas sąskaitas.

Taip pat nurodyta vartotojams, kurie jau apmokėjo sąskaitose pateiktas nepriemokas, grąžinti jų sumokėtas sumas arba šių vartotojų sumokėtų sumų dydžiu sumažinti vartotojams teikiamas būsimų laikotarpių sąskaitas už suteiktas paslaugas.

Sąskaitas panaikinti bei lėšas grąžinti įmonės turi iki spalio 10 dienos.

Įmonės buvo įspėtos, kad jeigu neįvykdys VKEKK įpareigojimo, tada joms bus skirta nuo 289 eurų iki 1 proc. energetikos įmonės metinių pajamų gautų praėjusiais finansiniais metais iš konkrečios licencijuojamos veiklos, kurią vykdant padarytas pažeidimas, dydžio bauda.

Tai, kad įmonės sąskaitas už gyvatuką pateikė neteisėtai VKEKK nusprendė praėjusią savaitę.

Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI tada sakė, kad tarsis su teisininkais, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.

„Po šio VKEKK sprendimo pradėjome konsultacijas su teisininkais, kurių tikslas yra išsiaiškinti, kaip šiomis sąlygomis mes galime įgyvendinti teismo sprendimą, kuris nurodo tas sąskaitas nusiųsti vartotojams“, – komentavo jis.

„Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ teisės direktorius Danielius Žepnickas posėdyje teigė, kad apie posėdį įmonės informuotos tik pirmadienį vakare, o Kainų komisija grasina baudomis už tai, ką pati nurodė daryti.

„Tikrai esame labai labai nustebę, kas čia vyksta. Įmonei grasinama baudomis nuo apyvartos už tai, kad Kainų komisija patvirtino tokius šilumos paskirstymo metodus, kuriuos įmonė ir vykdo“, - teigė D. Žepnickas.

Jis teigė, kad įmonė laikėsi teisės aktų ir Kainų komisijos nustatytų tvarkų, o komisija bando priversti įmonę vadovautis teisinės galios neturinčiomis pažymomis, tad bandymas bausti bendrovę yra „teisinis nihilizmas“.

Posėdžio metu komisijos pirmininkė Inga Žilienė vis prašė D.Žepnicko pateikti konkrečius argumentus, dėl ko įmonė nesutinka su komisijos vertinimu, tačiau „Litesko“ teisininkas prašydavo jo nepertraukinėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)