Kariuomenės pareiškime teigiama, kad JAV kariuomenės inžinerinis korpusas, atsakingas už upių infrastruktūrą ir ekologinį gretimų teritorijų reguliavimą, yra pasirengęs išduoti leidimą statyboms.

„Dacota Access“ vamzdyno statybos buvo pristabdytos praėjusių metų gruodį dėl masinių indėnų rezervato gyventojų protestų. JAV valdžia tuomet pažadėjo parengti alternatyvius vamzdyno tiesimo būdus.Tačiau jau sausio pabaigoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką dėl dviejų naftotiekių „Keystone XL“ ir „Dakota Access“ statybos atnaujinimo.

Indėnų rezervato „Standing Rock“ gyventojai žada užginčyti įsaką teisme.

1185 km ilgio vamzdyno projektas įvertintas 3,7 mlrd. dolerių. Naftotiekis tiesiamas iš Šiaurės Dakotos į Ilinojų. Pagrindinė vamzdyno dalis jau nutiesta. Dakotos ir Minesotos pasienyje vamzdynas turi kirsti Misisipės upę, dėl to ir kilo statybininkų konfliktas su vietos genties Siu rezervato gyventojais.

Pagrindinė aktyvistų pretenzija yra ta, kad nutiestas po Misisipe vamzdynas gali teršti upės vandenį. Be to, protestuotojai tvirtina, kad statyba jau perėjo į šventąsias žemes, kur Siu laidoja mirusiuosius. Aktyvistai reikalauja pakeisti tiesiamo vamzdyno maršrutą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)