„Mes esame nusiteikę labai rimtai vertinti mūsų pačių elektros gamybos projektus, tarp jų - atominės. Jeigu bus pasiekti susitarimai su mūsų partneriais dėl ekonomiško projekto įgyvendinimo, ypač turint omeny partijų pasirašytą susitarimą šeštadienį, aš manau, jog yra labai dideli šansai, kad projektas būtų įgyvendintas“, - pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė Jaroslavas Neverovičius.

Jo teigimu, Lietuvoje nėra daug alternatyvų, kaip užtikrinti konkurencingą elektros gamybą.

„Atominė energetika yra tas būdas, kaip apsisaugoti nuo kainų svyravimų, nuo tam tikro mūsų monopolinio traktavimo, ir tai būtų vienas iš geriausių sprendimų. Tuo pačiu metu reikia pasakyti, kad projekto nesieksime įgyvendinti bet kokia kaina“, - kalbėjo energetikos ministras.

Ministras sakė, jog šeštadienį pasirašytas šalies politinių partijų susitarimas yra stiprus signalas, siekiant užtikrinti konkurencingą elektros gamybą Lietuvoje ir Baltijos šalių regione.

„Mes labai rimtai dirbame, kad atsakyti į visus klausimus, kad tas projektas būtų ekonomiškai pagrįstas, kad pagaminta elektra galėtų būti parduodama elektros rinkoje, kad visuomenei būtų pateikti atsakymai į klausimus, kad mes pademonstruotume šio projekto konkurencingumą ir realų partnerių dalyvavimą“, - kalbėjo J.Neverovičius.

Vis dėlto ministras tiesiai neatsakė, kokia yra šios Vyriausybės principinė pozicija dėl VAE. Jis taip pat neįvardijo, kada Vyriausybė apsispręs dėl naujos branduolinės jėgainės projekto.

„Aš tikrai nemanau, kad vertėtų dramatizuoti, reikėtų aštrinti taip klausimą. Mums netrūksta elektros energijos šiuo metu. Mūsų problema ta, kad žiūrinti į ilgalaikę perspektyvą, mes nesugebame konkurencingai pagaminti elektros. Tai reiškia, jog reikia ieškoti būdų, kaip tai padaryti protingai“, - teigė ministras.

Ministro teigimu, dabar siekiama, jog VAE projektas taptų konkurencingas, kad jame realiai - investuojant savo lėšas - dalyvautų regioniniai partneriai.

Teigiama, kad Lietuvos Vyriausybė tebesidera su regioniniais partneriais ir strateginiu investuotoju - Japonijos koncernu „Hitachi“ dėl atominės elektrinės projekto pagerinimo, tačiau jokie sprendimai iki šiol nepriimti.

Lietuvos Energetikos ministerija pernai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti. Teigiama, jog trys Baltijos šalių įmonės kartu su „Hitachi“ peržiūrėjo projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)