„Donorų konferencijoje Europos Komisija ir Asamblėja teigiamai įvertino ženklią pažangą sprendžiant su projektų įgyvendinimu susijusius klausimus ir paragino išlaikyti tokią darbų spartą ateityje. Taip pat buvo konstatuota, kad įmonės ir rangovo konstruktyvus dialogas ir pasirengimas kuo sparčiau spęsti kylančius klausimus yra garantas tolimesniam spartesniam projektų įgyvendinimui“, - rašoma pranešime.

Asamblėja atkreipė dėmesį, kad sėkmingam projektų įgyvendinimui įmonei būtina dėti visas pastangas, kad būtų užtikrintas efektyvus reikalingos dokumentacijos pateikimo ir peržiūros atsakingose institucijose procesas. Taip pat buvo pabrėžta, kad objektų eksploatavimas turi prasidėti kiek įmanoma greičiau po dokumentų atsakingose institucijose peržiūros ir patvirtinimo, nes šie objektai daro įtaką visai eksploatavimo nutraukimo eigai.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad neveikiančiai ir galutinai uždaromai Ignalinos atominei elektrinei leista išmontuoti nuo 2010-ųjų nebeveikiančio antrojo reaktoriaus turbinų salės įrangą.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovas pakeitė bloko naudojimo licencijos sąlygas, pranešė inspekcija.

Išmontavus įrangą, 2-ojo bloko turbinos salėje bus išmontuota apie 18 tūkst. tonų įrangos, kurios didžioji dalis - turbinos ir jų dalys, siurbliai, armatūra ir vamzdynai. Darbus numatoma baigti 2021 metų birželio mėnesį.

Milijardinės vertės IAE uždarymo projektus įgyvendina Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“, kuri stato laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (projektas B1) ir kietųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą (B/2/3/4). Abu projektai vėluoja daugiau nei penkerius metus, o jų sąmatos yra gerokai išaugusios.

Europos Sąjunga (ES) IAE uždarymui 2014-2020 metais skirs 450,8 mln. eurų (1,556 mlrd. litų), be to, jėgainės uždarymas iš ES lėšų bus finansuojamas ir po 2020-ųjų metų. 2007-2013 metais IAE uždarymui ES buvo skyrusi 1,37 mlrd. eurų, tačiau dalis šių lėšų nebuvo panaudota.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES, pirmasis Vakaruose nesaugios laikomos IAE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, o antrasis - 2009-ųjų gruodžio 31 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)