Rusijai teko dvigubas smūgis – tiek Vakarų pritaikytos sankcijos, tiek nepavydėtina situacija naftos rinkose, besikėsinanti kaip reikiant pakenkti šalies ekonomikai. Nors Maskva ir toliau karine technika remia Ukrainoje veikiančius prorusiškai nusiteikusius separatistus ir be skrupulų siunčia savus lėktuvus į užsienio šalių oro erdvę, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar lapkričio 14 dieną tvirtino: dabartiniai žaliavinės naftos kainų pokyčiai didžiausiai pasaulyje naftos eksportuotojai yra tiesiog „katastrofiški“.

„Rusijos ir Ukrainos situacija dar pavojingesnė, nes šiuo atveju turime nepriklausomą valstybę, kuri savo galią stiprina pačiais įvairiausiais būdais, įskaitant ir grasinimus imtis karinių veiksmų. Tokia situacija gali turėti įtakos bendrai mąstysenai, kaip išvystę esame šiandien, bei rizikos priedams“, – tvirtina Mikaelis Simonsenas iš „Nordea Bank“ Helsinkyje.

Apklausa, kurioje dalyvavo 510 investuotojų, analitikų ir prekyba besiverčiančiųjų, bendrovės „Selzer & Co.“ „Bloomberg užsakymu buvo atlikta lapkričio 11-12 dienomis. Skelbiama, kad paklaida siekia apie 4,3 proc.

Pinganti nafta neabejotinai gali pakeisti ir politinę situaciją. 51 proc. apklaustųjų Rusiją vertina kaip skaudžiausiai naftos kainų kare nukentėjusią valstybę. Antroje vietoje liko Venesuela (21 proc.), trečioje Saudo Arabija (12 proc.), o ketvirtoje – Iranas (taip mano 6 proc. apklausos dalyvių).

„Rusija ir kitos menkesnės naftos perdirbėjos ir eksportuotojos – skaudžiausiai šiame kare nukentėjusios šalys. Jos tiesiogiai priklausomos nuo naftos kainų, nafta padeda finansuoti valstybės biudžetą ir sudaro eksporto pagrindą. Naftos eksportuotojams iš Artimųjų Rytų brangesnė nafta palankesnis variantas, tačiau jos gali sau leisti ir pigesnę naftą“, – komentuoja Fabianas Fritzsche iš „Collineo Asset Management GmbH“.

Nuomonės, kurios valstybės daugiausia laimi iš pigesnės naftos, išsiskyrė. 31 proc. apklausos dalyvių pažymėjo, kad tai Jungtinės Valstijos, 18 proc. įvardijo Kiniją, 15 proc. Japoniją, o 11 proc. – visą Europą ir Indiją.

Dauguma investuotojų įš Europos tvirtina, kad pigi nafta daugiausia naudos neša Europai ir pramoninėms Azijos valstybėms, o ne Amerikai, kurioje pinganti nafta turės įtaką skalūnų naftos rinkai.

JAV pigi nafta taip pat naudinga, tačiau mažiau nei Europos Sąjungai, nes Amerika – viena iš svarbių naftos gavėjų“, – tvirtina Gala Prada Sevilla iš „Fiatc Seguros“ Barselonoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)