Premjeras siūlo kartu su biudžetu pratęsti PVM lengvatą šildymui neterminuotai ir prie šio klausimo negrįžti iki kadencijos pabaigos. Kadencija baigiasi 2016 m. pabaigoje.

„Mūsų Vyriausybė buvo išsikėlusi tikslą – šį sezoną sumažinti šildymo kainas gyventojams. Tam buvo sudarytos prielaidos, kai pavyko gauti mažesnę dujų kainą iš „Gazprom“. Tačiau šiuo metu, kai dėl sudėtingos geopolitinės situacijos regione tenka skirti krašto apsaugai daugiau lėšų ir sumokėti konservatorių paliktas skolas pensininkams, į biudžetą reikalingos didesnės pajamos. Kartu su koalicijos partneriais pradėjome viešas diskusijas dėl lengvatos šildymui nepratęsimo“, – ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešime cituojamas A. Butkevičius.

Vyriausybės specialistų skaičiavimu, nepratęsus šildymo lengvatos 2015-iems metams, kai kuriose savivaldybėse kaina už šildymą padidėtų.

„Specialistų ir energetikų skaičiavimu, deja, nėra tokio mechanizmo, kuris padėtų išvengti kainų ūgtelėjimo visose be išimties savivaldybėse. Kai kur kaina, išliktų mažėjanti, tačiau matome, kad yra nemažai savivaldybių, kur šildymas brangtų. Dėl to siūlau priimti sprendimą dėl PVM lengvatos centriniam šildymui neterminuoto pratęsimo. Tokiu atveju valstybės biudžete susidariusį biudžeto pajamų trūkumą – 200 mln. litų – tektų dengti nenumatant papildomų 53 milijonų litų, skirtų kompensavimui už šildymą, taip pat turėtume ieškoti galimybių didinti valstybės valdomų įmonių įmokas į biudžetą ir mažinti suplanuotas išlaidas“, – pareiškė ministras pirmininkas.

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 proc.

Lietuvos gyventojų skolos už šildymą kasmet didėja - šių metų rugsėjo pradžioje jos siekė 154,4 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (548)