Sausį konkursą laimėjusi įmonė savo planų kol kas nėra paskelbusi. Sutartis su ja turėtų būti parengta ir pasirašyta maždaug per tris mėnesius.

Po ilgokos pertraukos į Lietuvos naftos žvalgybos ir gavybos verslą ateina naujas žaidėjas – Nyderlandų bendrovės „KS energy“ valdoma įmonė „Diseta“. Vyriausybė jai suteikė leidimą žvalgyti ir išgauti naftą Pietvakarių Lietuvoje, Kudirkos ir Kybartų plotuose.

„Kybartų pirmame gręžinyje nafta buvo išgauta 1958 metais. Mūsų naftos gavybos ir naftos darbų istorijos ištakos praktiškai slypi tame plote. Čia yra parengtinai išžvalgyti telkiniai- Kudirkos, kuriame yra 1,5 mln. tonų naftos, ir Kybartų telkinys, kuriame yra 0,5 mln. tonų naftos“, – tikina Geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas.

Naftos žvalgybos ir gavybos konkursas beveik 300 kvadratinių km plote prie Lietuvos sienos su Kalinigrado sritimi buvo paskelbtas prieš trejus metus, kartu su skalūnų paieškos konkursu.

„Diseta“ jį laimėjo po to, kai iš Lietuvos pasitraukė Amerikos energetikos bendrovė „Chevron“. Pasak geologijos tarnybos vadovo, per laiką, praėjusį nuo paskutinio konkurso, vykusio 2006 m., naftos ištekliai eksploatuojamuose plotuose gerokai nuseko.

„Iš tų telkinių, kurie yra surasti, išžvalgyti nafta jau yra tikrai besibaigianti. Visuose telkiniuose naftos mažėja. Dabar kalbame apie kitą licencinį plotą, t. y., būtent Šilutės-Tauragės plotą, kuriame irgi yra tam tikri naftos ištekliai, bei Kaltinėnų plotą, kuriame dabar atliekamos poveikio aplinkai vertinimo procedūros“, – kalba Geologijos tarnybos direktorius.

Šiuo metu naftą Lietuvoje išgauna šešios bendrovės 16-koje telkinių. Juose, pasak J. Satkūno, yra likę maždaug pustrečio milijono tonų naftos. Nuo 1990-tųjų jos išgauta apie keturis su puse milijono tonų.