„Societe Generale SA“ ir „Sanford C. Bernstein & Co“ analitikų manymu, susitarimas dėl dujų tiekimo iš Rytų Sibiro reiškia, kad veikiausiai bus stabdomi ar ribojama suskystintų dujų projektų plėtra šioje Azijos valstybėje, rašo „Bloomberg“. O tai neišvengiamai turės įtakos suskystintų dujų kainai.

Tuo tarpu Londono kompanijos „Energy Aspects Ltd“ konsultantas Trevoras Sikorskis teigia, kad susitarimas leidžia Kinijai turėti daugiau svarumo, derantis dėl suskystintų dujų.

„Tai gali turėti įtakos suskystintų dujų kiekiui, kurio Kinijai reikia, kad galėtų importuoti ir daryti įtaką suskystintų dujų momentinei kainai Azijoje“, – teigė 20 m. darbo patirtį suskystintų dujų sektoriuje turintis Davidas Ledesma.

Iki 2018 m. Kinijos poreikis dujoms dvigubai padidės, nes Kinija nori atsisakyti anglimi kūrenamų jėgainių, rašo „International Energy Agency“.

„World Gas Intelligence“ duomenimis, suskystintų dujų momentinė kaina Azijoje nukrito iki 13,5 dolerio (33 Lt) už milijoną BTU (britų šilumos kiekio vienetų). Tai mažiausia kaina nuo 2012 m. spalio iki šių metų gegužės 19 d.

Tuo tarpu sandorio įtaka Europos tiekėjams ir kanoms bus ribota, nes „Gazprom“ tieks dujas į Kiniją iš teritorijos Rytų Sibire, o Europai dujos tiekiamos iš Vakarų Sibiro.

„Societe Generale“ analitiko Thierry Broso teigimu, Kinija dabar užsitikrino dujų gavimą už konkurencingą kainą, taigi ir naujų sandorių kainos, šiuo atveju suskystintų dujų, turės būti konkurencingos.

Primename, kad į Lietuvą plaukia suskystintų dujų terminas-laivas. Premjeras Algirdas Butkevičius nurodo, kad tiekti dujas terminalui siekia dvi bendrovės, jau artimiausiu metu paaiškės, iš kurios bus perkamos dujos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)