Apie tai buvusi finansų ministrė ketvirtadienį vakare parašė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Vyriausybė nutarė panaikinti „socialiai neteisingą“ PVM lengvatą šildymui. Žinau ir labiau socialiai neteisingų PVM lengvatų, nes ši bent jau tikrai tiesiogiai pasiekia vartotoją ir tai ją truputį pateisina. Bet gerai, tarkim. Sutinku, kad man tenkančią lengvatos dalį būtų teisinga perskirstyti mažiau pasiturinčių labui, pati ne kartą apie tai sakiau“, – teigė ji.

I. Šimonytės teigimu, dėl tokio sprendimo pasisekė ne visiems, nes tiems, kam nustatyta šildymo išlaidų riba yra 20 proc. pajamų ir 102 eurai žmogui, ir toliau perviršis bus kompensuojamas.

„Tačiau krūva namų ūkių bus per „turtingi“ kompensacijai gauti arba padidėjus pajamoms, iš kompensacijų iškris“, – nurodė ji.

Seimo narė pridūrė, kad nieko konkretaus apie šios problemos sprendimą iš Vyriausybės girdėti jai neteko, tik palinkėjimą eiti savivaldybių kryptimi, nes ten tyška pinigų fontanai.

„Kaip jie tyška praktikoje, žinom iš istorijų apie po MMA padidėjimo iš socialinio būsto metamus žmones“, – priminė I. Šimonytė.

Ji tvirtino, kad ekspromtu Seime gimęs siūlymas sumažinti kompensuojamų išlaidų ribas iki 10 proc. reiškia, kad antra tiek žmonių, kiek gauna kompensacijas dabar, turės kreiptis į savivaldybes kompensacijų, o tai yra dešimtys tūkstančių.

„Kiek reikės savivaldybėse žmonių, kad šitą ūkį aptarnautų? Kiek popierių tos šeimos turės supildyti, pagrįsdamos kvadratūras, turto normatyvus, pajamas ir drebėdamos, kad neparduotų netyčia kokių krapų ar vaikiškų vežimėlių?“ – svarstė parlamentarė.

Be to, pastebėjo ji, toks kartelės nuleidimas padidins kompensuojamas sumas jau dabar gaunantiems kompensacijas ir tam reikės papildomų lėšų.

„Tai kokia čia galiausiai ir kam nauda, jeigu visos papildomai iš raudonuojančiųjų gautos pajamos panaikinus PVM lengvatą (ir galimai dar daugiau) turės su milžiniškais administraciniais sunkumais būti išleistos per savivaldybės institucijas tūkstančiais padidėjusiam kompensacijų gavėjų skaičiui?“ – stebėjosi I. Šimonytė.

„Gal jūs nusiraminkit ir palikit tą lengvatą ramybėje iki šildymo sezono pabaigos. Jokios fiskalinės naudos nerasta, teisingumo paieškų rezultatas daugiau nei abejotinas. Jeigu kitiems, labiau neatidėliotiniems darbams pasilikot laiko, tai čia jau visai neaišku, kas per pusmetį sugrius“, – palinkėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1129)