Atskaitomuoju laikotarpiu bendrosios bendrovės pajamos sumažėjo 38,5 proc. iki 614,89 mlrd. rublių. Bendrovė padidino savo veiklos išlaidas iki 3 trln. rublių.

„Naftogaz" pareikalavo iš "Gazprom" 6,2 mlrd. dolerių

Ukrainos bendrovė "Naftogaz" kreipėsi į Stokholmo arbitražinį teismą su ieškiniu dėl tranzitinės sutarties su Rusijos dujų bendrove "Gazprom" peržiūrėjimo.

Bendra ieškininių pretenzijų suma sudaro 6,2 mlrd. dolerių.

"Naftogaz" pareikalavo 3,2 mlrd. dolerių kompensacijos už, jos nuomone, nepakankamą kuro, skirto tranzitui, tiekimą. Be to, įmonės atstovai prašo pripažinti, kad kai kurie sutarties punktai gali būti peržiūrėti pagal Ukrainos ir Europos Sąjungos energetinius ir antimonopolinius įstatymus. "Naftogaz" taip pat reikalauja perduoti savo teises ir įsipareigojimus pagal tranzito sutartį bendrovei "Ukrtransgaz".

Ieškinys buvo užregistruotas 2014 m. spalį, teismas jį nagrinės 2016-aisiais.

Praėjusiais metais dujų tranzitas per Ukrainos teritoriją sumažėjo trečdaliu. Rusijos Nacionalinio energetinio saugumo fondo vertinimu, Kijevas dėl to neteko apie milijardą dolerių.

"Ukrtransgaz" duomenimis, 2014 metais rusiško kuro tranzitas sumažėjo 28 proc. - iki 62,2 mlrd. kubinių metrų. Į Europos šalis buvo pristatyta 59,4 mlrd. kubinių metrų dujų.

Rusija planuoja atsisakyti dujų transportavimo per Ukrainą 2019-aisiais. Kiek anksčiau dujų monopolijos "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad "Turkijos srauto" projektas yra vienintelis maršrutas, kuriuo į Europą bus tiekiama 63 mlrd. kubinių metrų rusiško kuro, iki šiol tiekiamo per Ukrainos teritoriją. "Kitų variantų nėra, - pabrėžė A. Mileris. - Mūsų Europos partneriai apie tai informuoti, ir dabar jų uždavinys - sukurti būtiną dujų transportavimo infrastruktūrą nuo Turkijos ir Graikijos sienos".

Kaip jau buvo skelbta, Rusija pranešė, kad naujasis dujų vamzdynas į Turkiją bus tiesiamas po to, kai nutrūko dujotiekio "Pietų srautas" statybos darbai. Pernai gruodį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per savo vizitą Turkijoje pareiškė, kad Rusija negali tęsti "Pietų srauto" dujotiekio statybų. Bulgarija blokavo vamzdyno tiesimą jūros dugnu. Dujotiekis turėjo būti tiesiamas ir per Vengriją, Bulgariją, Serbiją, Slovėniją, Italiją bei Austriją.