Specialistų teigimu, artimiausiu metu amerikiečių suskystintų dujų kaina susilygina su naujų įmonės projektų kainomis. Be to, laikui bėgant suskystintų dujų gamyba didės dėl telkinių Australijoje ir Afrikoje. Atsiras konkurentų ir dujų, tiekiamų dujotiekiais, sferoje, – Azerbaidžane, Irake ir Irane.

Na o nišos papildomam dujų tiekimui į Europą iki 2017 m. visiškai nėra, nes paklausą užpildo ilgalaikės penkerių metų trukmės sutartys. Centro specialistų prognozėmis, tik po 2025 m. atsiras niša.

Specialistai siūlo „Gazprom“ keisti strategiją ir pardavinėti dujas mažesnėmis kainomis, taip pat palaipsniui pereiti į rinkos kainų nustatymą. Vidutinės trukmės perspektyvoje tokia pozicija bus naudinga, nes monopolija išsaugos, o gal net padidins rinkos dalį ES.

„Gazprom“ sudaro su partneriais Europoje ilgalaikes sutartis, pagal jas kainos yra fiksuotos ir pasikeis mažiau, nei rinkos kainos. Be to, monopolininkės sutartyse aiški sąlyga – imk arba mokėk.

Pernai daliai Rusijos įmonės užsienio partnerių pavyko pasiekti, kad būtų peržiūrėtos kainos. Tie partneriai – Italijos įmonė „Edison“, Vokietijos „Wingas“, Prancūzijos „GDF Suez“ Italijos „Sinergie Italiane“, Slovakijos SPP ir Austrijos „Econgas“.

2012 m. pradžioje „Gazprom“ paskelbė, kad dujų pirkėjams Europoje daro 7–10 proc. nuolaidą. Monopolijos atstovai pabrėžė, kad sumažėjus kainoms, rusiškos dujos turėtų tapti konkurencingesnės Europos rinkoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)