Toks kainų lygis pasiektas pirmą kartą nuo 2012 metų vasaros. Be to, žemumas šturmuoja ir visais laikais saugia investicija laikytas auksas – investuotojams saugumo uosto nebereikia.

Pinganti nafta nepalanki Rusijai

Be paminėtų priežasčių, naftos kainą pastaruoju metu smukdė ir mažesnė jos paklausa.  Tai lėmė ir kitų naftos produktų – lėktuvų kuro, dyzelinio kuro, alyvos – pigimą.

Danske Bank“ prognozuoja, kad naftos kaina dabar po truputį kops į viršų ir ketvirtąjį metų ketvirtį nusistovės ties 99 JAV doleriais už barelį. 2015 metų kainos prognozė taip pat išlaikoma – nafta kitąmet turėtų vidutiniškai kainuoti 98 JAV dolerius už barelį. Tiesa, mūsų prognozės yra kiek aukštesnės už išvestinių sandorių kainose įskaičiuotus kainos lūkesčius.

Pažymėtina, kad krentančios naftos kainos yra itin nepalankios Rusijos ekonomikai, kurios eksporto didžiąją dalį sudaro nafta ir kiti mineraliniai resursai. Ant recesijos ribos atsidūrusiai Rusijos ekonomikai pajamos iš naftos eksporto yra kertinės. Tiesa, iš dalies naftos kainų kritimą kompensuoja brangstantis JAV doleris.

Keturi veiksniai

Vidutinio laikotarpio kainos prognozė, remiasi į keturis veiksnius, kurie pastaruoju metu buvo palankūs žemoms naftos kainoms.

Pirmiausia – gavybos pokyčiai. Jei gavybą auginantys dideli Libijos gavybos laukai ir krovos uostai užtikrins tolesnį stabilų srautą ir panaudos turimą neišnaudotą potencialą, tai gali būti viena aplinkybių, kuri gali toliau spausti naftos kainą žemyn. Taip pat gavybą didina ir Irakas, kurio gavybos laukams dar vasaros pradžioje grėsmę ėmė kelti neramumai šalies šiaurėje. Panašu, kad šio veiksnio įtaka yra kiek sumažėjusi.

Antras ir ne mažiau svarbus veiksnys – galimas tolesnis Kinijos augimo lėtėjimas. Tačiau manoma, kad vienos Azijos milžinių augimas neturėtų staigiai kristi ir po truputį lėtės iki šių metų pabaigos. Kita vertus, išliekantis aukštas JAV naftos atsargų lygis taip pat duoda tam tikro impulso naftos kainų mažėjimui.

Trečia,  analitikai  laukia OPEC šalių sprendimo dėl to, ar jos sumažins 2015 metų numatytus gavybos rodiklius – tai paaiškės lapkričio 25 dieną. OPEC šalių sprendimas gali būti vienas pagrindinių veiksnių kainoms kilti. „Danske Bank“ analitikų vertinimu,  OPEC  šalys turėtų sumažinti naftos gavybos tikslus.

Ketvirta, laukiama Irano sprendimo dėl branduolinio susitarimo – Iranas turi tarti savo žodį iki lapkričio 24 dienos. Tikėtina, kad pasiekus susitarimą, sankcijos Irano eksportui – tuo pačiu ir naftos produktams – būtų palengvintos.
 
Saugumo uosto investuotojams nebereikia – aukso kaina krenta

Aukso kaina nuo aukščiausio šių metų lygmens kovą nukrito 12 proc. Šiuo metu ji sudaro 1,215 JAV dolerių už Trojos unciją ir yra arti metų pradžios lygmens. Pagrindinės priežastys yra žymiai  brangstantis JAV doleris ir pasiūlos bei paklausos žirklės. Jei pavasarį aukso kaina labiau kilo dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto keliamos geopolitinės rizikos, tai per vasarą šis argumentas nublanko.

Aukso kainą ėmė smukdyti nuosekliai stiprėjantis JAV doleris. Antra priežastis – išaugusi gavyba ir sumenkusi žaliavinio aukso paklausa  lėmė, jog nuo pernai rinkoje buvusio 770 tonų trūkumo šiemet buvo pereita prie 40 tonų pertekliaus. Tokį žymų pasikeitimą didžiąja dalimi nulėmė Kinijos  kova su korupcija. Vien Kinijos juvelyrinių dirbinių produkcija nuo šių metų pradžios susitraukė 20 proc., bendra aukso dirbinių paklausa šiemet sumenko 14 proc. Prie šio pokyčio dar prisidėjo Indijos, Turkijos aukso mėgėjų įpročių pokyčiai. Panašu, kad aukso kaina, toliau patirs spaudimą žemyn.