Šiame renginyje Rusijos lyderiai dar kartą pabandė įtikinti investuotojus, kad Rusija pasirengusi „gyvenimui be naftos“. „Rosneft“, „Lukoil“ ir kitų bendrovių naftos gavybos apimtys lieka tokios pačios ar netgi mažėja. Mažinamas ir naftos, ir dujų eksportas. „Dar daugiau, JAV jau nebereikia rusiškų gamtinių dujų – mes turime savų“, - publikaciją cituoja InoPressa.ru.

Pasaulinis susidomėjimas atsinaujinančiais energijos šaltiniais ir elektromobiliai reiškia, kad kol nevėlu, Rusija privalo susirasti kitą pajamų šaltinį, be naftos ir dujų.

Rusija paskelbė, kad artimiausiais metais bus išgaunama 505 milijonai tonų naftos per metus, o iki 2030 metų – 535 milijonai tonų. Tik pasiekti šio tikslo praktiškai neįmanoma, turint omenyje rinkos sistemos struktūrinius trūkumus (apmokestinamos pajamos, ne pelnas), tvirtinama leidinyje.

Rusija neišvengiamai turės sumažinti naftos gavybos apimtis. Ar žymiai – tai priklausys nuo vyriausybės fiskalinės politikos ir bendro investicinio klimato.

Be to, ekonomikai gali smogti ir Rusijos narystė Pasaulio prekybos organizacijoje, dėl ko biudžeto pajamos iš mokesčių surinkimo sumažėja. Mažiau mokestinių įplaukų – mažiau socialinių paslaugų, mažesnės investicijos keliams, kosminiams tyrimams bei inovacijoms, tvirtina „Forbes“ ir reziumuoja, kad Rusijos ekonomika kol kas nepasirengusi gyvenimui be naftos.

Šalies vadovai šią problemą supranta. Štai ekonomikos plėtros ministras Andrejus Belousovas pareiškė, kad reikia toliau tobulinti investicinį klimatą, o Antonas Siluanovas pažymėjo, kad federalinei vyriausybei reikia atsikratyti priklausomybės nuo naftos ir dujų. Vyriausybė tikisi sukurti atsiskaitymų centrą ir priimti pataisas mokesčių kodekse – šie žingsniai palengvintų užsienio investuotojų atėjimą į Rusijos akcijų biržą. Taip pat daug dėmesio skiriama infrastruktūros tobulinimui, kad Maskva taptų tarptautiniu finansų centru, teigiama žurnale „Forbes“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)