„Galiu patvirtinti, kad laiškas gautas. Mes šiuo metu nagrinėjame jį ir, kaip ir į visus Komisijai siųstus laiškus, į šį laišką taip pat bus tinkamai atsakyta“, — BNS teigė EK energetikos reikalų atstovė spaudai Anna-Kaisa Itkonen.

Ji taip pat teigė, kad EK siekia, jog Baltarusija atliktų elektrinės streso testus.

„Komisija diskutuoja apie Baltarusijos atominės elektrinės ES tarpusavo peržiūros išsamaus ir skaidraus rizikos ir saugos vertinimo (streso testų) organizavimą. Komisija aiškiai skatina Baltarusijos atominės elektrinės streso testus“, — teigė Komisijos atstovė.

Liepos 10 dieną Astravo AE nukrito reaktoriaus korpusas. Jėgainė statantis Rusijos „Rosatom“ tikina, kad tai neturėjo įtakos įrangai, tačiau Baltarusijos energetikos ministerija sustabdė reaktoriaus montavimo darbus.

Lietuvos Vyriausybė praėjusį ketvirtadienį įteikė notą Baltarusijos diplomatei dėl incidento statomoje Astravo atominėje elektrinėje. Lietuvos užsienio reikalų, energetikos ir aplinkos ministrai išsiuntė laišką Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui ir energetikos komisarui Migeliui Ariasui Kanetei, informuodami apie incidentą bei prašydami aktyvaus ES įsitraukimo sprendžiant branduolinės saugos klausimą.

Lietuva siūlo Baltarusijai suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri išanalizuotų tyrimo rezultatus ir pateiktų rekomendacijas. Baltarusija taip pat paraginta Astravo AE aikštelės tinkamumo, statybos darbų ir jų kokybės vertinimui pasikviesti nepriklausomus tarptautinius ekspertus. Tačiau Baltarusija atsisako ekspertų ir neteikia išsamesnių atsakymų apie jėgainę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)