Šio projekto tikslas – suderinti įstatymą su Europos Parlamento ir Europos Tarybos direktyva, numatančia vienodas taisykles gamtinių dujų vidaus rinkai, praneša BNS.

Pagal šį projektą tas pats asmuo neturi teisės vienu metu kontroliuoti sistemos valdytojo ir gamintojo ar pardavėjo, arba jų atžvilgiu reikšti kitokių teisių. Projekte taip pat apžvelgiamos suskystintų gamtinių dujų naudojimo Estijoje galimybės.

Pagal šį projektą kompanija „Eesti Gaas“, kurios vienu iš savininkų yra Rusijos „Gazprom“, privalo iki 2015 metų atsiskirti nuo įmonės, administruojančios pagrindinį dujų transportavimo tinklą.

Kompanija „Eesti Gaas“ nesutinka, kad būtų visiškai nusavintos nuosavybės teisės į dujų tinklus. Pernai metais įmonė pasiūlė visiškai nenusavinti dujų tinklo, o remiantis juo suformuoti sistemą prižiūrinčią įmonę, kurios valdymo sprendimams valstybė galėtų daryti įtaką.

A.Kubilius pasveikino Estiją

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį pasveikino Estiją, kurios vyriausybė patvirtino dujų sektoriaus reformą, siekiant atsikratyti Rusijos dujų milžino "Gazprom" monopolijos.

"Sveikinimai estams, pasekusiems mūsų pavyzdžiu kovoje su monopolijomis energetikoje: atskiriant dujų gavybos, perdavimo ir tiekimo veiklas", - rašo premjeras socialiniame tinkle "Twitter".

"Gazprom" ir tiekia dujas Baltijos šalims, ir valdo didelę dalį akcijų įmonėse "Lietuvos dujos" ir "Eesti Gas". Pagal Europos Sąjungos (ES) inicijuotą reformą, tokios monopolijos negalės egzistuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją