Briuselis siekia sustiprinti savo teisinį arsenalą praėjus vos vieneriems metams po „energetikos sąjungos" strategijos gairių paskelbimo.

Strategija norima užtikrinti saugų išteklių tiekimą visoms 28-ioms ES narėms, dėl situacijos Ukrainoje vis labiau kylant santykių su Rusija įtampai.

Europos Komisijos narys energetikos klausimais Miguelis Arias Canete savo kalboje teigė, kad tokių planų tikslas „paprastas: užkirsti kelią galimoms dujų tiekimo krizėms ir sustiprinti apsaugą nuo jų".

Europos Sąjungos pareigūnai jau pradėjo tyrimą, kurio metu aiškinamasi, ar Rusijos valstybinė energetikos bendrovė „Gazprom" taikė nelygias kainas ir taip pažeidė ES galiojančias nešališkos prekybos taisykles.

ES valstybės 2014 metais importavo 53 proc. sunaudotos energijos. Maždaug trečdalis dujų buvo gauta iš Rusijos, o kai kurios narės rytiniuose bloko regionuose tampa visiškai priklausomos nuo Maskvos tiekiamos energijos.

Trečiadienį skelbiamuose planuose bus nurodoma, kad Europos Komisija nori iš anksto turėti galimybę peržiūrėti energetikos sutartis tarp valstybių narių ir ES nepriklausančių valstybių.

Taip pareigūnai galės patikrinti, ar sandoriai nepažeidžia bloko nuostatų, sakė M. A. Canete. Šiuo metu EK turi galimybę tik patikrinti jau pasirašytus susitarimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)