Diplomato teigimu, penktadienį paskelbtose ES viršūnių susitikimo išvadose apie tokią galimybę užsimenama švelnesne formuluote nei buvo siūlyta anksčiau.

„Yra labai maža parama dėl bendro pirkimo. Buvo koncentruotasi į skaidrumą pirkimuose, sudarant kontraktus ir sutartis“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė R.Karoblis.

Europos Vadovų Taryba penktadienio išvadose paragino „įvertinti savanoriško paklausos sujungimo mechanizmų sukūrimo galimybes visapusiškai laikantis PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) ir ES konkurencijos taisyklių“.

R.Karoblio teigimu, nemažai šalių mano, kad centralizuotas dujų pirkimas iš tokių įmonių kaip „Gazprom“ gali iškraipyti konkurenciją, todėl tokią galimybę svarstoma leisti tik išimtiniais atvejais.

„Nemažai šalių mano, kad tai iškraipytų konkurenciją, bet apie šitą mechanizmą galbūt būtų galima galvoti krizių ir kitų nenumatytų aplinkybių atveju, čia būtų energetikos saugumo dalykas“, - aiškino ambasadorius.

ES lyderių patvirtintose išvadose taip pat kalbama apie būtinybę „užtikrinti visų susitarimų, susijusių su dujų pirkimu iš išorės tiekėjų, visapusišką atitiktį ES teisei, visų pirma padidinant tokių susitarimų skaidrumą ir suderinamumą su ES nuostatomis dėl energetinio saugumo“.

Kartu dokumente pabrėžiama, jog „turi būti užtikrintas neskelbtinos komercinės informacijos, susijusios su komerciniais dujų tiekimo susitarimais, konfidencialumas“.

Anot Lietuvos ambasadoriaus, tokia nuostata suteikia papildomų argumentų Europos Komisijai „reikalauti, kad kontraktai (dėl dujų pirkimo) būtų pateikiami“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)