E.ON vadovybės nuomone, toks vyriausybės sprendimas pažeidė kompanijos teises į privačią nuosavybę, ekonominę laisvę, taip pat į laisvą profesijos pasirinkimą. Dėl tokio sprendimo koncernas patyrė milijardų eurų vertės nuostolių ir siekia, kad jie būtų padengti.

Vyriausybėje šio ieškinio sėkmė vertinama skeptiškai. Konstitucinis teismas dar turi nuspręsti, ar priimti ieškinį svarstyti. Jeigu vis dėlto ieškinys būtų priimtas, nuosprendis bet kokiu atveju nebus susijęs su nuostolių kompanijai E.ON padengimu. Konstitucinio teismo teisėjai nutars, ar toks vyriausybės sprendimas dėl atominės energetikos atsisakymo neprieštarauja pagrindiniam įstatymui.

Jeigu teismas nuspręs, kad įstatymas pažeidžia kompanijos teises, jis bus vėl perduotas parlamentui tobulinti. Gali prireikti ne vienų metų, kol koncernas E.ON išsireikalaus kompensacijos už patirtus nuostolius. Vis dėlto analogiškus skundus ketina paduoti ir kiti Vokietijos energetikos koncernai - RWE ir "Vattenfall".

Nuo šių metų pradžios E.ON grynasis pelnas sumažėjo nuo 4,36 iki 1,6 mlrd. eurų. Analitikų nuomone, kompanijos pelnas ir toliau mažės. Pelnas nustojo augęs dėl dviejų priežasčių, pirma, buvo išjungtos atominės elektrinės, antra, buvo įvestas mokestis už kuro elementus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją