Jis BNS teigė kol kas negavęs užklausų iš Baltarusijos atstovų ir teigė, kad tai laiko pastarųjų gudravimu.

„Aš asmeniškai kol kas klausimų negavau, ant mano stalo jų nėra, bet girdėjome, kad tokie klausimai bus išsiųsti. Manau, kad tai yra tiesiog gudravimas, klausimas yra visiškai neproporcingas. Mūsų atominė elektrinė uždaryta, branduolinės reakcijos nevyksta, atominė bus išmontuota, teritorija pilnai išvalyta. Baltarusijoje absoliučiai kita situacija - jie stato naują atominę elektrinę, kurioje vyks reakcijos, kuri natūraliai kels pavojų, jei bus prastai pastatyta“, - BNS trečiadienį sakė R.Masiulis.

Rokas Masiulis

„Baltarusija ieško būdų, kad Lietuvoje nėra gerai, kad nukreiptų dėmesį nuo tikrųjų problemų pas juos“, - pridūrė jis.

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys BNS antradienį teigė, kad ministerija gavo Baltarusijos raštą. Jis teigė, kad kaimyninė valstybė Lietuvai klausimus užduoda, nes pastaroji kritikuoja Astravo AE statybas. Anot jo, Ignalinos AE klausimas negali būti siejamas su Astravo AE klausimais, nes Lietuvoje atominė elektrinė yra uždaroma, o Baltarusijoje - statoma.

Naujienų agentūra "Interfax" antradienį pranešė, kad Baltarusija prašys Lietuvos institucijų suteikti informacijos apie Ignalinos AE uždarymo eigą.

Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atstovas Vladimiras Markovas pareiškė, kad pasirodo pranešimų apie problemas uždarant Ignalinos AE, todėl bus kreipiamasi į Lietuvą.

Ignalinos AE - pirmoji pasaulyje branduolinė jėgainė, sustabdyta dėl joje sumontuotų nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių. Pirmasis jos reaktorius buvo išjungtas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, antrasis - 2009-ųjų gruodžio 31-ąją, o galutinai ši elektrinė bus uždaryta iki 2038 metų.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia - 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuota įjungti 2018 metais, o antrasis reaktorius, pagal dabartinius planus, turėtų pradėti veikti 2020 metais.

Lietuva kritikuoja Baltarusiją, kad statant jėgainę nesilaikoma saugumo standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta kaip nepagrįstus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)