VKEKK tikrino „Lesto“ ir „Litgrid” veiklą 2011-2013 m., dėl aptiktų nepagrįstų sąnaudų dar praėjusių metų pabaigoje šiek tiek sumažino tarifą vartotojams, o pirmadienį susirinko, kad skirtų baudas.

Kaip paskelbta VKEKK posėdyje, 2014 m. atlikus elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid” planinį patikrinimą nustatyta per 15 mln. eurų (apie 51,7 mln. Lt) nepagrįstų sąnaudų, kurios buvo įtrauktos į tarifą vartotojams.

Todėl, atsižvelgdamas į įstatymus, VKEKK Teisės skyrius siūlė bendrovei skirti 500 tūkst. eurų (1,7 mln. Lt) baudą. Galutinis baudos dydis paaiškės po VKEKK narių balsavimo kitame posėdyje, nes klausimo nagrinėjimas atidėtas bendrovės prašymu.

„Bendrovės veiksmai turėjo tiesioginės įtakos vartotojų mokamai perdavimo paslaugos kainai 2011-2013 m., tuo laikotarpiu vartotojai už suvartotą energiją mokėjo ekonomiškai nepagrįstą kainą“, - posėdyje tvirtino VKEKK poziciją pristatęs Teisės skyriaus vyr. specialistas Augustas Muliarčikas.

Įmonės atstovai prašė atidėti posėdį ir nagrinėti klausimą vėliau, kad įmonė galėtų pateikti savo argumentus. Jie tvirtino, kad įmonė dirbo pagal tuo metu galiojančius teisės aktus, pažeidimų ir žalos vartotojams nepadarė. 

Patikrinusi elektros tiekimo bendrovę „Lesto“ VKEKK nustatė daugiau nei 17 mln. eurų (apie 55 mln. Lt) nepagrįstų sąnaudų. „Lesto“ posėdyje tvirtino, kad pažeidimų protokolas yra apskųstas teismui, todėl klausimą siūlė atidėti, kol bus teismo sprendimas. VKEKK Teisės skyrius neatskleidė, kokio dydžio baudą siūlys „Lesto“.

„Lesto“ generalinis direktorius Aidas Ignatavičius teigia, kad įmonė nesutinka su VKEKK audito išvadomis ir tvirtina, kad jų pasamdytas auditas neatitikimų Komisijos metodikai nesurado.

„2011-2013 metų reguliuojamos veiklos sąnaudas nustatėme pagal Komisijos metodikas. Jos buvo nurodytos ir suderintos su Komisija, tvirtinant 2011-2013 metų skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugų kainas. Svarbu pažymėti tai, jog minėtu laiku nei VKEKK, nei nepriklausomi auditoriai jokių pastabų ir neatitikimų neužfiksavo. Tuo metu dabar kyla diskusijų tarp pačios Komisijos ir jos pasamdytų auditorių dėl reguliuojamos veiklos sąnaudų apskaičiavimo“, – pranešime spaudai cituojamas A. Ignatavičius.

DELFI primena, kad praėjusiais metai dėl per šiuos patikrinimus nustatytų nepagrįstų sąnaudų VKEKK jau sumažino elektros tarifą gyventojams. 

Gruodžio pabaigoje VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė DELFI sakė, kad nepagrįstos sąnaudos buvo nustatytos per „Lesto“ veiklos 2011-2013 m. patikrinimą.

„Tai daugiausiai buvo beviltiškos skolos, taip pat nemažai buvo ilgalaikio turto nusidėvėjimas, kuris neturi būti įtrauktas į tarifą, nes tai yra Europos Sąjungos arba vartotojų lėšomis finansuotas turtas, taip pat nuo šio turto priskaičiuota investicijų grąža. Taip pat buvo tokių sąnaudų, kurių nereikėtų traukti į tarifą, pavyzdžiui, reprezentacinės išlaidos, mokymai, baseinai ir visa kita egzotika. Ten sumos yra mažos, iš viso susidaro keli milijonai litų. Tačiau vis tiek jas reikėjo fiksuoti ir dėl jų pasisakyti“, - DELFI anksčiau komentavo ji.

Taip pat kiek daugiau nei 1 mln. Lt (apie 290 tūkst. eurų) nepagrįstų sąnaudų, pasak VKEKK pirmininkės, susidarė dėl to, kad „Lesto“ nevykdė viešųjų pirkimų, kuriuos turėjo vykdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)