Lietuvoje importuota 77 proc. suvartotos elektros, 67 proc. – iš Švedijos, 3 proc. – iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, o trečdalis – iš trečiųjų šalių. Lyginant su praėjusia savaite, elektros Baltijos šalyse pagaminta mažiau, nors elektros poreikis nesikeitė. Penktadaliu mažiau elektros gamino hidroelektrinės, vėjo jėgainių gamyba sumažėjo 35 proc., šiluminių elektrinių – 10 proc.

Praėjusią savaitę elektros kaina Lietuvoje beveik susilygino su suomiška. Čia kainos buvo kiek aukštesnės nei įprasta, nes po planinio remonto laiku neįsijungė Loviisa atominė elektrinė. Trūkstamą elektros energijos dalį Suomija importavo iš Švedijos ir Estijos. Tuo metu Švedijoje po remontų vėl veikti pradėjo vienas Forsmark atominės elektrinės blokų. Rugsėjo 19 d. po pirmųjų planinių priežiūros darbų startavo ir Lietuvos bei Lenkijos elektros jungtis „LitPol Link“.

Rugsėjo 12-18 d. importui į Lietuvą tarptautinių Latvijos-Lietuvos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 8 proc., Švedijos-Lietuvos – 94 proc., o Baltarusijos-Lietuvos – 13 proc. Tarptautinių Estijos-Latvijos elektros jungčių pralaidumas elektros srautui iš Estijos į Latviją vidutiniškai buvo išnaudojamas 61 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)