KCB buvo įjungtas pirmadienio rytą. Tai jau trečias kartas, kai blokas buvo įjungtas per šį mėnesį bei pirmasis kartas šiais metais, kai veikia daugiau negu vieną dieną. Tokį poreikį lemia tiek Lietuvos, tiek aplinkinėse kainų zonose šią savaitę kilęs elektros energijos trūkumas.

Pirmadienį, gegužės 29 d., „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje susiformavusi vidutinė elektros energijos kaina siekė 34,73 Eur/MWh. Tokia pati kaina formavosi ir Latvijoje, Estijoje, ketvirtojoje Švedijos kainų zonoje, su kuria Lietuva sujungta „NordBalt“ kabeliu, taip pat Suomijoje.

Antradienį didmeninė kaina visose zonose dar didesnė: Švedijoje ji siekia beveik 37 Eur/MWh, Suomijoje, Estijoje - kiek daugiau negu 38 Eur/MWh, Latvijoje ir Lietuvoje - 39,07 Eur/MWh.

Atkreiptinas dėmesys, kad jau ir visą praėjusią savaitę Lietuvoje ir Latvijoje taip pat formavosi gana aukštos kainos, tačiau KCB veikė tik vieną dieną savaitės pradžioje.

Lietuvos kainų zonoje darbo dienomis kaina vidutiniškai siekė 38,8 Eur/MWh, o penktadienį buvo pasiekusi 41,63 Eur/MWh. Vis dėlto net ir susiformavus tokiai kainai dujinis KCB nebuvo įjungtas.

Priežastis ta, kad jungtimis į Lietuvą iš aplinkinių šalių pateko daug pigesnės elektros energijos (pavyzdžiui, pirmadienio-penktadienio vidurkis Švedijoje siekė 30 Eur/MWh).

Tačiau importuojamos elektros vis tiek nepakako, kad jos kaina Lietuvoje susilygintų su aplinkinių valstybių - nedidelis elektros energijos trūkumas mūsų šalyje išliko.

Šis trūkumas buvo toks mažas, kad net ir minimalia galia veikdamas KCB būtų pagaminęs per daug elektros energijos. Kadangi Lietuvoje ir Latvijoje nebuvo pakankamai mažą galią už mažą kainą galinčių pasiūlyti elektros energijos gamybos šaltinių, kaina šiose zonose kilo.

Šią savaitę situacija kitokia: vyksta daugelio elektrinių remontai, palyginti mažai gamina vėjo jėgainės Skandinavijoje, sumažėjus vandens tėkmei Latvijoje mažiau pagamina hidroelektrinės.

Tai lemia, kad gana didelis elektros energijos trūkumas formuojasi visose aplinkinėse zonose, be to, daug elektros eksportuojama ir į Lenkiją, kur ji dar brangesnė. Tad 455 MW maksimalios galios KCB tiek pirmadienį, tiek ir antradienį gamina didele galia.

Klausimas, ar pratęsti KCB darbą trečiadienį, turėtų paaiškėti antradienį, kai visi šiuo metu veikiantys elektros energijos gamintojai pateiks savo pasiūlymus biržoje ir biržos sistemos apskaičiuos, kurie iš tų pasiūlymų yra pakankamai konkurencingi, kad galėtų gaminti pagal besiformuojantį poreikį.

Tikėtina, kad situacijai rinkoje pernelyg nesikeičiant KCB darbas gali būti pratęstas. Jau įprasta, kad KCB reikšmė šiltuoju metų laiku ypač sustiprėja. Vykstant kitų elektrinių ir jungčių remontams ir dėl to kylant elektros energijos kainoms, blokas įjungiamas, kad padėtų užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą bei prisidėtų stabilizuojant jos kainas biržoje. 2016 m. gegužę blokas buvo įjungtas tris kartus, o per visą laikotarpį nuo gegužės iki rugsėjo - 32 kartus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)