160 milijonų litų. Tokios vertės kąsnis kitąmet bus siūlomas elektros importuotojams. Esą tik taip įmanoma užtikrinti stabilų energijos tiekimą, geras kainas. Be to, taip neva kuriama laisvoji rinka.

Daugiau nei 1 teravatvalandė (TWh – milijardas kilovatvalandžių) elektros bus perkama iš importuotojų, 0,8 TWh – iš Lietuvoje veikiančių elektrinių. Mūsų šalies gyventojai per metus suvartoja 2,6 TWh elektros.

„Toks suformuotas „Lesto” elektros krepšelis”, – paaiškino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Iki šiol bendrovė „Lesto” elektrą gyventojų poreikiams privaloma tvarka pirko iš Lietuvos elektrinių, vėjo, saulės jėgainių. Tačiau nuo sausio 1-osios ši prievolė bus panaikinta, tad „Lesto” gyventojams pirks tik dalį lietuviškos elektros.

D.Korsakaitė pripažino, jog naujoji tvarka įsigaliojo pagal kadenciją baigiančios konservatorių Vyriausybės nutarimą.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad ji rusiška”, – atsakė komisijos pirmininkė, paklausta, iš kur daugiausia į Lietuvą importuojama elektra.

Tačiau rinkoje niekas neabejoja, kad pasiūlyti teravatvalandę energijos per metus galės tiktai „Inter RAO Lietuva”, kontroliuojama Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO”.

Seimo narys ir buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai” stebėjosi, kad įprastai reikalaujama skelbti konkursą esant netgi daug mažesnės vertės sandoriams.

Tačiau šiuo atveju, kai elektros bus perkama net už 160 milijonų litų, to nereikia.

„Konkursai pirkti elektrą kažkodėl neskelbiami iki šiol. Bet juk tik tokiu būdu būtų galima pasitikrinti, kokią kainą siūlo visi importuotojai”, – kalbėjo K.Daukšys.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos atstovų, įstatyme numatyta, kad reikalavimai skelbti konkursą netaikomi energetikos bendrovėms, kurių tikslas – išimtinė teisė perparduoti elektrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)