"Nuo rugpjūčio mėnesio yra vienas privatus vartotojas, kuris pasirinkęs nepriklausomą tiekėją, - teigė elektros skirstomųjų tinklų „Lesto” atstovas Ernestas Naprys. - Norėčiau pažymėti, kad Elektros energetikos įstatyme nėra numatyta gyventojams jokių prievolių pasirinkti nepriklausomą tiekėją nuo 2015 metų."

2015-ieji dažnai minimi kaip metai, nuo kurių Lietuvos buitiniams vartotojams bus siūloma rinktis nepriklausomą elektros energijos tiekėją ir tuo atsisakyti mokėti už elektros energiją pagal tarifą, kurį nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), o pagal tarifą, dėl kurio susitariama su nepriklausomu elektros tiekėju, elektros energiją perkančiu šiaurės šalių elektros biržoje "Nord Pool Spot" arba tiesiogiai iš elektros gamintojo.

VKEKK atstovė Loreta Kimutytė teigė, kad komisija domėjosi, ar juridiniams asmenims apsimokėjo pasirašyti sutartis su nepriklausomais energijos tiekėjais, ir padarė išvadą, jog šiemet tokie energijos vartotojai galėjo sutaupyti, palyginti su tais, kurie už elektrą moka pagal VKEKK nustatomą reguliuojamą tarifą.

Pasak L.Kimutytės, dažniausiai vartotojai su tiekėjais sutartyse numato suderėtą stabilią elektros kainą, tačiau mėgstantieji rizikuoti susitaria dėl mokėjimo pagal biržos prekybos rezultatus.

Lietuvoje buitiniai vartotojai gali pasirašyti sutartis su nepriklausomais tiekėjais ir dabar, tačiau beveik visi lieka prie įprastos sistemos. Elektros energijos tiekimo rinkoje „Lesto” su nepriklausomais tiekėjais nekonkuruoja, tačiau, anot E.Naprio, "praktika rodo, kad paprastai geriausias sąlygas nepriklausomi tiekėjai pasiūlo didžiausiems klientams, o daliai įmonių ar smulkesniems vartotojams nepriklausomi tiekėjai savo paslaugų kartais netgi nesiūlo". Tokiais atvejais visiems vartotojams garantinį tiekimą užtikrina „Lesto”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)