Atnaujinta gamtinių dujų skirstymo sistema leis padidinti gamtinių dujų skirstymo sistemos saugumą ir patikimumą.

Beveik 663,7 tūkst. eurų ES paramos skirta diegti pažangią įrangą 494-iuose ESO valdomuose dujų slėgio reguliavimo įrenginiuose Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių regionuose.

Bendra projekto, kurį planuojama įgyvendinti per dvejus metus, vertė siekia 1,327 mln. eurų.

Moderni nuotolinio valdymo sistemos technologija ir diagnostikos įranga pradėta diegti Vilniuje: keturiuose dujų slėgio reguliavimo punktuose jau veikia pažangi valdymo sistema, o diagnostikos įranga įdiegta visuose 294 punktuose. Šie darbai atlikti bendrovės lėšomis.

Anot ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos direktoriaus Daliaus Svetulevičiaus, Lietuva - viena pirmųjų Baltijos šalių regione, pradėjusi diegti dujų skirstymo tinklo valdymo inovacijas.

"Įdiegti modernūs sprendimai duos ne tik ekonominį efektą ir leis išvengti nepageidaujamų dujų nuostolių atliekant skirstymo funkciją.

Dabar galėsime operatyviau reaguoti į kylančius nesklandumus dujų slėgio reguliavimo punktuose, per atstumą valdyti dujų slėgį ir tokiu būdu užtikrinti nepertraukiamą ir stabilų dujų skirstymą klientams", - sakė D. Svetulevičius.

Išmanus dujų skirstymo tinklas gali pats stebėti juo tekančių gamtinių dujų srautą ir prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų - kylančio ar krintančio slėgio. Tai, ką seniau rankiniu būdu turėdavo atlikti į objektą fiziškai atvykę ESO specialistai, dabar prisijungęs per specialią sistemą galės atlikti dispečerinės personalas. Automatiškai bus galima koreguoti tinklo veiklą derinant dujų srautus ar esant reikalui nutraukti dujų tiekimą.

Galimybė nuotoliniu būdu stebėti, matuoti ir kontroliuoti dujų tinklą svarbi ir aplinkosaugos atžvilgiu, nes galimų dujų nutekėjimų atveju bei remonto ir rekonstrukcijos darbų metu į aplinką pateks mažiau šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)