Didžiausią įtaką dujų kainai daro brangstanti nafta ir euro atžvilgiu stiprėjantis doleris. Ekspertų nuomone, ateityje dujos galėtų pigti daugiausia dėl globalinių reiškinių, pavyzdžiui, pradėjus žemyninėje Europoje eksploatuoti pigių skalūninių dujų telkinius. Tai jau atsitiko Jungtinėse Valstijose, kur dujos kelis kartus pigesnės nei Senajame žemyne.

ių metų gegužę į Lietuvą importuojamų gamtinių dujų vidutinė mėnesio kaina pasiekė rekordines aukštumas per trejus praėjusius metus - tūkstantis kub. m dujų kainavo 1427 litus, arba 35 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Vasaros mėnesiais importuojamų dujų kaina svyravo ties 1000 litų riba, tačiau dabar vėl pradeda kilti.

Energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas mano, kad dujos rudeniop pasieks gegužės mėnesio aukštumas ir vidutiniškai kainuos daugiau nei pernai (2011 m. spalį dujos kainavo vidutiniškai 1225 litus).

"Nuo naftos kainų priklausanti dujų kaina atsilieka maždaug pusmečiu. Taigi, stebėdami naftos kainų pokyčius, galime prognozuoti ir gamtinių dujų kainas. Matome, kad kovą ir balandį naftos kaina pasiekė maksimumą, paskui šiek tiek sumažėjo - maždaug iki 100 dolerių už barelį, o dabar vėl pradėjo augti. Galime prognozuoti, kad dujos rudenį gali kainuoti panašiai kaip pavasarį, kai pasiekė maksimumą, t. y. spalio-lapkričio mėnesiais tikrai kainuos daugiau kaip 1400 litus už tūkst. kubinių metrų. Tokia kaina laikysis maždaug iki sausio. Paskui galbūt truputį sumažės, nes vasarą nafta buvo šiek tiek atpigusi", - skaičiuoja V.Jankauskas.

Antras veiksnys, darantis įtaką gamtinių dujų kainai, - dolerio ir euro kursas. V.Jankauskas primena, kad kursas šiek tiek stabilizavosi, tačiau ties riba, kai doleris buvo sustiprėjęs. "Šie du veiksniai viską lemia. Dėl naftos galime prognozuoti dujų kainą pusmetį į priekį, o valiutų kursą numatyti labai sunku. Vis dėlto manau, kad šią žiemą dujos kainuos vidutiniškai brangiau nei praėjusią. Ir, kas liūdniausia, tai iš karto atsilieps šilumos kainai", - mano profesorius.

Profesoriaus V.Jankausko nuomone, vienintelė išeitis iš užburto rato, kai dėl kasmet brangstančių dujų tenka daugiau mokėti už tiekiamą šilumą, - naudoti mažiau dujų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)