Projektas apima laikinosios saugyklos panaudotam branduoliniam kurui ir įrengimams iš dviejų reaktorių statybą. Šis sprendimas buvo priimtas remiantis tuo, kad atominės elektrinės ir projektą įgyvendinantis konsorciumas „Nukem“ nesugebėjo išspręsti jau daugiau nei du metus trunkančio ginčo, kaip konkrečiai įgyvendinti projektą.

Kadangi reaktoriai gali būti išmontuoti tik tada, kai panaudotas branduolinis kuras yra saugiai saugomas. Vėluojant statyti saugyklą, kyla grėsmė, kad bus vėluojama ir bendrai įgyvendinti patį projektą, teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai.

Lietuva buvo viena iš prašančiųjų įšaldyti projektą. „Donorai atsižvelgė į Lietuvos pateiktą informaciją apie derybas su „Nukem“ ir prašymą apsvarstyti pinigų šios bendrovės vykdomam projektui įšaldymą, kol bus sureguliuotas kuro konteinerių saugumo užtikrinimo klausimas”, - teigė ambasadorius Arūnas Vinčiūnas, Lietuvos nuolatinio atstovo ES pavaduotojas.

Europos Komisija, kaip viena pagrindinė Tarptautinio eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo donorių, ragina abi šalis skubos tvarka susitarti dėl projekto įgyvendinimo. Per pastaruosius dvejus metus, Komisija dėjo dideles pastangas, remdama dialogą tarp Ingalinos AE ir rangovo bei siekdama išspręsti ginčą ir technines problemas. Komisija tikisi, kad sustabdymas paspartins procesus. “Mes negalime spręsti, ar jie ras sprendimą, ir kada jie susitars. Bet abi šalys yra tikrai skatinamos susitarti. Kodėl? Nes tai yra esminis projektas. Kad tikrai būtų išmontuota elektrinė, reikia panaudotą kurą išimti iš reaktorių ir patalpinti į saugyklą.Mes kaip komisija norime, kad tai atsitiktų, mes esame pasirengę išleisti pinigus, kad tas darbas būtų padarytas. Bet mes laukiame. Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai”, - Lietuvos žurnalistams sakė Energetikos komisaro atstovė spaudai Marlene Holzner.

Tuomet, kai abi šalys išsiaiškins santykius, lėšos galės būti skiriamos iš naujo. Jeigu vis dėlto sutarimas nebus rastas, pinigai galės būti naudojami kitiems tikslams.

“Tai nereiškia, kad finansavimas nutrauktas, kad Lietuva niekada negaus pinigų. Tai
reiškia, kad jei bus pasiektas susitarimas, šie pinigai galės būti išleisti”, - akcentavo M. Holzner.

Stojimo į Europos Sąjungos sutartyje, Lietuva įsipareigojo uždaryto Ignalinos AE. Siekiant šaliai padėti įgyvendinti šią užduotį, ES teikia finansinę paramą. Visos Ignalinos AE eksplotavimo nutraukimo išlaidos sieks apie 2,8 milijardo eurų. 1,37 milijardų eurų ES įsipareigojo išmokėti iki 2013 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)